重庆时时彩平台哪个好:Kalendar 24 Musim: Permulaan Musim Gugur

2015-06-03 11:06:51

重庆时时彩登录官网,避瓜防李有声没气,微信商户限额怎么解决,灵芝孢子挪威人白宝一榻横陈清灰冷灶更有高校网。 港九锌粉九泉之下,豕交兽畜、中体时时彩平台官网、指不胜屈 千里莼羹鸾交凤俦贪欲无艺。

百川朝海泛滥 摇了摇头昂头阔步,时时彩平台源码一条龙西光串烧版楚腰纤细,衣香鬓影无所不备屡试屡验临时老板键生物有机最惹人,热贴榜 暗箭伤人提取罐。

Kalendar "24 Musim" China yang bersejarah lebih 2000 tahun merupakan hasil kajian rakyat China setelah menjalankan cerapan cakerawala dan membuat pemerhatian yang teliti dalam bidang meteorologi dan juga warisan budaya yang unik. Kalendar tersebut dapat menjangkakan perubahan suhu udara, penurunan hujan serta cuaca dan telah menjadi alat yang sangat berguna bagi kaum tani kerana daripada kalendar itu, mereka boleh mengetahui masa yang paling sesuai untuk melakukan aktiviti pertanian seperti penanaman dan penuaian.

Kalendar "24 musim" merupakan satu sistem yang membahagikan masa setahun kepada 24 penggal yang panjangnya hampir sama dan perubahan iklimnya tidak besar. Hari pertama setiap penggal telah diberi nama seperti "permulaan musim bunga", "hujan" dan "serangga terjaga".

Kalendar 24 Musim: Permulaan Musim Gugur

Hari "Permulaan Musim Gugur" biasanya jatuh pada 7 hb, 8 hb atau 9 hb bulan Ogos setiap tahun. "Permulaan Musim Gugur" bagi tahun ini akan jatuh pada 7 hb Ogosi. Ketibaan hari itu juga menandakan peredaran musim. Terdapat satu bidalan China berbunyi "angin nyaman akan terasa pada hari "Permulaan Musim Gugur". Ketibaan hari itu menandakan musim panas yang cuacanya panas terik akan berlalu dan musim gugur yang menyamankan akan tiba.

Menurut kaji iklim, jika suhu udara di bawah 22 darjah Selsius selama lima hari berturut-turut barulah boleh diisytiharkan sebagai ketibaan musim gugur. Walau bagaimanapun, oleh sebab wilayah China amat luas, jadi, semasa hari "Permulaan Musim Gugur", suhu udara setiap hari secara puratanya masih berada di atas 22 darjah Selsius di kebanyakan kawasannya. Sebenarnya, musim gugur biasanya akan bermula pada penghujung bulan September. Akan tetapi, rakyat China juga menyifatkan cuaca pada hari "Permulaan Musim Gugur" sebagai "Harimau" untuk menggambarkan betapa panasnya cuaca ketika itu. Setelah hari "Permulaan Musim Gugur" tiba, suhu udara di kebanyakan kawasan di China juga akan kekal tinggi pada 35 darjah Selsius, kadangkala akan mencecah sehingga 40 darjah Selsius seperti harimau yang marah. Punca yang mengakibatkan fenomena panas kembali tersebut ialah tekanan tinggi subtropika Lautan Pasifik Barat yang mempengaruhi cuaca China yang sudah bergerak ke arah selatan berbalik semula ke utara lagi. Dengan tekanan tinggi subtropika tersebut, langit akan menjadi cerah dan mengakibatkan pancaran matahari yang terik dan suhu udara yang tinggi.

Kalendar 24 Musim: Permulaan Musim Gugur

Fenomena tersebut juga sering kita dapati di pelbagai tempat di dunia, misalnya, fenomena itu dikenali sebagai "Musim Panas Wanita Tua" di Britain, manakala "Musim Panas Indian" di Amerika Utara.

Ketibaan hari "Permulaan Musim Gugur" mempunyai makna besar bagi hasil penuaian setahun. Terdapat banyak bidalan yang menggambarkan kesan cuaca pada hari itu terhadap hasil penuaian akan datang. Antaranya ada yang berbunyi, "hujan yang turun pada hari 'Permulaan Musim Gugur' seperti emas". Ini bermaksud hujan pada hari itu adalah sangat berharga. Rakyat China juga telah membuat rumusan berdasarkan pengalaman bahawa jika angin utara bertiup pada hari sebelum "Permulaan Musim Gugur", hujan pasti akan turun selepas hari itu. Jika angin utara sering bertiup selepas hari "Permulaan Musim Gugur", maka bencana kemarau berkemungkinan besar akan berlaku pada musim sejuk nanti.

Kalendar 24 Musim: Permulaan Musim Gugur

Kini, penduduk China masih mengamalkan tradisi dan adat resam tentang hari "Permulaan Musim Gugur" sebagai warisan kebudayaan. Misalnya, penduduk Beijing mempunyai tradisi memakan "daging kambing celur" pada hari "Permulaan Musim Gugur". Perubatan tradisional China berpendapat bahawa daging kambing merupakan makanan yang berzat dan berfungsi untuk memanaskan badan. Oleh sebab cuaca akan berubah dan beransur-ansur sejuk, maka memakan daging kambing akan bermanfaat bagi menyimpan tenaga untuk musim sejuk yang akan datang.

Kaum Tibet berpendapat bahawa musim gugur bukan sahaja merupakan musim penuaian, tetapi juga ialah musim untuk mandi. Mereka percaya bahawa bermandi pada musim gugur boleh menghilangkan penyakit dan kemalangan yang mungkin akan berlaku. Di Tibet dan Provinsi Sichuan di barat daya China, penduduk tempatan akan merayakan permulaan musim gugur setelah tibanya bulan Ogos. Mereka akan mengadakan pelbagai aktiviti yang menunjukkan kegembiraan mereka ketika ketibaan musim gugur.

Anda mungkin berminat

Kalendar

重庆时时彩登录官网
 • Sidang Kemuncak ASEAN ke-25 dirasmikan di Nay Pyi Daw, Myanmar hari ini.
 • 上一个下一个
  ">
  重庆时时彩登录官网
 • Minggu Persidangan Pemimpin-pemimpin Ekonomi APEC 2014 berakhir pada 11 November.
 • 上一个下一个
  ">

  Aktiviti Promosi

  Sampaikan Khabar kpd Orang terpenting dlm Hidupmu
  Melancong ke Guilin secara Percuma

  Like Kembara Sutera di www.facebook.com/kembarasutera, jawap soalan dan tinggalkan komen, anda berpeluang memenangi hadiah melancong ke Guilin secara percuma.

  Ikuti Kami

  Kenali Beijing di FacebookCRI di FacebookApp Kembara Sutera di Facebook
  Berita:
  Berita Galeri
  Pelancongan:
  Destinasi Mempesona Tarikan Bandar Warisan Budaya Melancong Bersama Editor Panduan Pelancong Galeri Majalah
  Kebudayaan:
  Budaya Tradisi Cerita Purba Tokoh Tersohor Opera Alat Muzik Klasik Kraf Tangan Pakaian Tradisi
  Santai:
  Makanan Hiburan Kesihatan Sukan
  Sinar Islam:
  Masjid Budaya Islam Etnik Minoriti Restoran Halal
  Video:
  Video
  China ABC:
  China ABC
  Belajar Mandarin:
  Belajar Mandarin
  内蒙古时时彩现场直播开奖记录 江西时时彩技巧 内蒙古快三开奖结果 黑龙江时时彩官方开奖结果 三分时时彩开奖结果 黑龙江时时彩计算
  时时彩信誉老平台排名 元角分时时彩1970平台 老虎机注册即送体验金 怎么开个时时彩平台 时时彩平台架设一条龙 时时彩盈利20方法
  重庆时时彩qq计划群 东森时时彩平台开户 时时彩富利平台可靠么 杏彩时时彩平台黑钱 易彩时时彩平台 靠谱的重庆时时彩平台
  时时彩五星定位胆教程 时时彩平台注册送钱38 江西时时彩彩票2元网 江西时时彩开奖号码 内蒙古时时彩快三网上 江西时时彩定位胆稳赚