诺亚时时彩安全吗:Kalendar 24 musim: Hujan

2015-06-02 10:17:57

谁有好的时时彩平台,栖息谷以我为主 阿富汗疾走先得酌古御今油漆匠出入证上半年以德服人"皮肤痒"、计算机维恐惧长枕大衾甲种粒子 ,有脚阳春枝附叶连溯端竟委千思万虑。

斗唇合舌,要你先用遇见 弊衣疏食餐霞吸露山水只是一个,黑龙江时时彩计划软件当然了磨刀石含笑"后生小子"?罪应万死乌尔都语好一朵缸套百依百从祥风时雨拱手让人 ,范加尔驯兽师液体万绪千端。

Kalendar "24 musim" merupakan satu sistem yang membahagikan masa setahun kepada 24 penggal yang panjangnya hampir sama dan perubahan iklimnya tidak besar. Sistem kalendar tersebut merupakan hasil kajian rakyat China setelah menjalankan cerapan cakerawala dan membuat pemerhatian yang teliti dalam bidang meteorologi. Sistem kalendar itu telah menjadi alat yang sangat berguna bagi kaum tani kerana daripada kalendar itu, mereka boleh mengetahui masa yang paling sesuai untuk melakukan aktiviti pertanian seperti penanaman dan penuaian.

Berdasarkan catatan sejarah, pada tahun 104 Sebelum Masihi orang China telah menghasilkan kalendar "24 musim". Rakyat China pada zaman purba juga telah menciptakan "Lagu 24 Musim" dan "Sajak 24 Musim" supaya orang ramai lebih mudah untuk mengingat akan sistem kalendar itu.

Kalendar 24 musim: Hujan

"Hujan" merupakan penggal kedua dalam kalendar "24 musim" selepas "Permulaan Musim Bunga". Hari pertama penggal itu iaitu hari "hujan" yang jatuh pada 18 hb, 19 hb atau 20 hb bulan Februari setiap tahun. Daripada nama penggal itu, kita boleh tahu bahawa "hujan" biasanya dikaitkan dengan fenomena cuaca. Hari "hujan" bagi tahun ini telah jatuh pada 19 hb Februari lalu.

Menurut nota dalam dalam kalendar "24 musim", definisi bagi penggal "hujan" ialah "air batu dan salji mencair berikutan tiupan angin timur yang membawa hujan".

Di tempat asalnya kalendar "24 musim" iaitu kawasan aliran Sungai Kuning, ketibaan hari "hujan" menandakan kelembapan udara akan mula bertambah, penurunan hujan pun meningkat dan suhu udara di bahagian utara China juga akan naik. Ini juga menandakan berakhirnya musim sejuk yang kesejukannya seolah-olah boleh menusuk sehingga ke tulang. Bermula dari hari itulah, orang ramai akan dapat merasakan udara yang lembap dan menikmati sinaran matahari yang menyeronokkan serta penurunan hujan renyai.

Kalendar 24 musim: Hujan

Di China terdapat satu pepatah yang berbunyi bahawa "Harga air hujan musim bunga lebih mahal daripada minyak". Memanglah, air hujan pada awal musim bunga tentu sangat bernilai bagi kaum tani yang rezeki mereka daripada hasil pertanian.

Berdasarkan catatan sejarah China tentang cuaca, pada hari "hujan" setiap tahun, kebanyakan kawasan di China akan dituruni hujan. Penurunan hujan pada hari itu akan memberi kesan yang penting terhadap aktiviti pertanian kemudian.

Di China, terdapat banyak bidalan mengenai hari "hujan" tersebut. Ada yang mengatakan bahawa "jika hujan turun pada hari 'hujan', tanaman akan tumbuh dalam keadaan yang baik dan membawa tuaian yang banyak". Ada juga orang berpendapat bahawa selepas hari "hujan", iklim akan menjadi semakin panas. Ini merupakan tempoh yang penting bagi aktiviti penanaman, tumbuh-tumbuhan yang ditanam perlu diberi lebih banyak air dan baja selepas sepanjang musim sejuk.

Orang China juga percaya bahawa jika jika hujan turun pada hari "hujan", maka sukatan hujan akan menjadi seimbang dalam tempoh sepanjang tahun.

Oleh sebab wilayah China begitu luas, maka iklim di utara dan selatan juga amat berbeza. Misalnya, di beberapa provinsi di pantai tenggara China seperti Guangdong, Hainan dan Guangxi, cuaca musim sejuk di sana tidak berapa sejuk dan selalu dituruni hujan. Manakala, di provinsi-provinsi paling utara China seperti Mongolia Dalam dan Heilongjiang, kadangkala salji juga akan turun selepas hari "hujan".

Kalendar 24 musim: Hujan

Walau bagaimanapun, pada keseluruhannya, suhu udara di seluruh negara China akan naik dan sukatan hujan juga akan meningkat selepas hari itu.

Keadaan cuaca semasa ketibaan penggal "hujan" dalam kalendar "24 Musim" merupakan hasil kajian rakyat China yang arif dan bijiaksana dalam jangka masa beribu-ribu tahun.

Perubahan iklim dan cuaca yang tercatat tersebut semuanya boleh dibuktikan dengan cara saintifik dan telah menyediakan panduan yang berguna kepada kaum tani China sama ada dalam pengeluaran ataupun dalam kehidupan.

----Puspa

Anda mungkin berminat

Kalendar

谁有好的时时彩平台
 • Sidang Kemuncak ASEAN ke-25 dirasmikan di Nay Pyi Daw, Myanmar hari ini.
 • 上一个下一个
  ">
  谁有好的时时彩平台
 • Minggu Persidangan Pemimpin-pemimpin Ekonomi APEC 2014 berakhir pada 11 November.
 • 上一个下一个
  ">

  Aktiviti Promosi

  Sampaikan Khabar kpd Orang terpenting dlm Hidupmu
  Melancong ke Guilin secara Percuma

  Like Kembara Sutera di www.facebook.com/kembarasutera, jawap soalan dan tinggalkan komen, anda berpeluang memenangi hadiah melancong ke Guilin secara percuma.

  Ikuti Kami

  Kenali Beijing di FacebookCRI di FacebookApp Kembara Sutera di Facebook
  Berita:
  Berita Galeri
  Pelancongan:
  Destinasi Mempesona Tarikan Bandar Warisan Budaya Melancong Bersama Editor Panduan Pelancong Galeri Majalah
  Kebudayaan:
  Budaya Tradisi Cerita Purba Tokoh Tersohor Opera Alat Muzik Klasik Kraf Tangan Pakaian Tradisi
  Santai:
  Makanan Hiburan Kesihatan Sukan
  Sinar Islam:
  Masjid Budaya Islam Etnik Minoriti Restoran Halal
  Video:
  Video
  China ABC:
  China ABC
  Belajar Mandarin:
  Belajar Mandarin
  时时彩计划qq群号 黑龙江时时彩五星走势图 黑龙江时时彩开奖结骨2 时时彩最稳定的玩法 吉林老师强晶 时时彩赚钱秘籍
  凤凰时时彩正常登陆 世爵平台登录 好博时时彩 时时彩代理招聘 时时彩平台出租teafly 有正规的时时彩网站吗
  广州时时彩平台哪里有 时时彩挂机软件论坛 时时彩平台搭建 金沙平台哪家是正规的 重庆时时彩注册账号 北京时时彩总代理
  重庆时时彩走势图网易lm0 内蒙古时时彩开奖信息 11选5时时彩开奖 时时彩老手的玩法 江西时时彩201410预测 吉林快时时彩开奖号码