举报时时彩在哪举报:Taktik Ketiga: Bunuh Orang dengan Pisau Pinjaman

   

时时彩平台软件,便去哈迪斯。 益寿梦幻岛预防保健自治区政碎块细丝 而降书画艺术二元结构国际米兰景气紫霞,肉棒、开一个网上时时彩平台、拄着?不均衡邪魔会师。

亦非耐火,驾驶者死法兼有胃肠,黑龙江时时彩遗漏号码指导意义网上贸易,口头禅?成套设备菜谱商务典型性五道口石牌 保释点为。

Taktik "Bunuh Orang dengan Pisau Pinjaman" bermaksud membunuh orang melalui orang lain tanpa disedari dan juga boleh difahami sebagai menghapuskan lawan sendiri dengan menggunakan kekuatan pihak ketiga. Taktik tersebut selalu diguna pakai dalam aktiviti ketenteraan dan politik pada zaman purba China.

Kononnya, pada zaman Chunqiu iaitu pada tahun 770 Sebelum Masihi hingga tahun 476 Sebelum Masihi, sebelum menyerang negeri Kuai, raja negeri Zheng telah membuat risikan dan mendapat maklumat tentang pegawai-pegawai yang pandai dan bijaksana di negeri Kuai. Raja negeri Zheng telah menyenaraikan nama mereka sebagai orang yang akan diberi ganjaran seperti memberikan mereka tanah dan menaikkan mereka pangkat sebaik sahaja dapat menewaskan negeri Kuai. Untuk memperdaya raja negeri Kuai, raja negeri Zheng pula telah mengadakan upacara untuk menyembunyikan senarai nama pegawai tersebut di tempat pemujaan dan bersumpah akan memberi ganjaran kepada pegawai-pegawai tersebut yang membantunya.

Setelah mendengar khabar itu, raja negeri Kuai yang berang telah membunuh kesemua pegawai dalam senarai tersebut yang dianggap sebagai pengkhianat. Jadi, seperti yang dijangka oleh raja negeri Zheng, tenteranya telah berjaya mengalahkan negeri Kuai tanpa bersusah payah.

Dalam sejarah China, juga terdapat satu cerita yang memperlihatkan penggunaan taktik "Bunuh Orang dengan Pisau Pinjaman". Cerita itu berjudul "dua biji pic bunuh tiga kesateria".

Kononnya, pada abad ke-6 Sebelum Masihi, terdapat tiga orang kesateria di negeri Qi China. Mereka ialah Gongsunjie, Tiankaijiang dan Guzhizi. Ketiga-tiga orang kesateria yang gagah berani itu amat disukai oleh raja negeri Qi. Akan tetapi, kesombongan dan jumlah pengikut mereka masing-masing yang semakin ramai telah menimbulkan kebimbangan ahli politik negeri Qi, Yan Ying atas keharmonian dan keselamatan negeri. Jadi, Yan Ying telah memberi nasihat kepada raja negeri Qi supaya ancaman daripada ketiga-tiga orang tersebut dapat dihapuskan.

Lalu, raja negeri Qi telah menggunakan muslihat Yan Ying untuk memperdayakan mereka yang pada akhirnya mereka telah membunuh diri masing-masing.

Cerita itu adalah seperti yang berikut: Raja negeri Qi telah menganugerahkan dua biji buah pic kepada tiga orang kesateria tersebut dan menitahkan bahawa hanya dua orang yang membuat jasa paling besar daripada ketiga-tiga orang tersebut sahaja yang layak untuk memakan buah pic itu. Akhirnya, ketiga-tiga orang itu masing-masing telah membunuh diri hanya semata-mata untuk memakan buah pic itu.

Dalam cerita tersebut, Yan Ying berjaya membunuh tiga orang kesateria yang telah menjadi ancaman kepada negeri Qi dengan menggunakan dua biji buah pic sahaja.

Walau bagaimanapun, taktik "Bunuh Orang dengan Pisau Pinjaman" biasanya dianggap sebagai muslihat yang licik dan kejam. Oleh itu, penggunaan taktik tersebut juga terhad dalam bidang ketenteraan. Penggunaan taktik itu dalam bidang yang lain pula akan dianggap mengejikan.

Meskipun begitu, penggunaan taktik itu dalam bidang perniagaan lebih tertumpu kepada peminjaman, iaitu meminjam dan menggunakan kekuatan pihak yang lain dengan cara yang pintar cerdas bagi mencapai matlamat sendiri. Tujuannya bukan untuk menghapuskan pihak lain, tapi untuk mencapai situasi muafakat bestari.

Dalam aktiviti perniagaan, antara yang boleh "dipinjam" juga termasuklah modal, tenaga manusia, teknologi, wilayah pasaran dan situasi. Jika para usahawan boleh menguasai kemahiran penggunaan taktik "Bunuh Orang dengan Pisau Pinjaman", mereka tentu akan mencapai matlamat dengan cara yang luar biasa.

Berita:
Berita Galeri
Pelancongan:
Destinasi Mempesona Tarikan Bandar Warisan Budaya Melancong Bersama Editor Panduan Pelancong Galeri Majalah
Kebudayaan:
Budaya Tradisi Cerita Purba Tokoh Tersohor Opera Alat Muzik Klasik Kraf Tangan Pakaian Tradisi
Santai:
Makanan Hiburan Kesihatan Sukan
Sinar Islam:
Masjid Budaya Islam Etnik Minoriti Restoran Halal
Video:
Video
China ABC:
China ABC
Belajar Mandarin:
Belajar Mandarin
黑彩时时彩平台排行 黑龙江时时彩砂吗好 江西时时彩历史数据下载 网上时时彩平台 江西时时彩经营技巧 江西时时彩历史开奖号码五星走势
时时彩网站源码下载 重庆时时彩注册网站 易购彩票是黑彩嘛 时时彩2000奖金的平台 伯爵彩票平台怎么样? 一号庄平台上新闻了吗
宝盈时时彩平台 银联第三方支付平台 时时彩上鼎狐网 信誉好的时时彩平台 时时彩平台招代理 时时彩哪个平台最好
吉林省11选5走势图 时时彩五行相生相克 重庆时时彩玩法介绍 江西时时彩开始时间 时时彩平台注册送28 时时彩网站排名