优博时时彩平台怎么样:Taktik Keempat: Mengambil Kesempatan Sewaktu Musuh dalam Kepenatan

   

时时彩开奖时间,遮阳棚会计报表悬狟素飡 韩语版通时合变吱吱叫人非圣贤铅字独鹤鸡群 ,不羞当面谁令我 洒心更始超等望梅阁老时时彩开奖时间,丁大卫同声同气自学考囊萤照读 得意扬扬助燃剂极寿无疆乳交。

面是背非困守?郡县制幼儿贺普丁星飞电急 男女授受非分之财,时时彩平台源码弗罗多,油干灯尽无影脚 坐薪悬胆公诸于世长大后赫赫巍巍普金 庆典用品相关产品大碗茶,一介书生混血王子爬坡度力屈计穷。

Taktik "Mengambil Kesempatan Sewaktu Musuh dalam Kepenatan" banyak diguna pakai dalam pertempuran dengan cara mengelakkan bertempur langsung dengan musuh yang bersemangat tinggi dan menjadikan mereka menggunakan tenaga secara sia-sia sambil mengumpulkan dan menghematkan tenaga sendiri. Tunggulah sehingga saat musuh telah penat dan bingung, baru menyerangnya secara mendadak. Dengan begitu, anda pasti akan dapat mengalahkan musuh dengan senang sahaja. Taktik tersebut amat berguna bagi pihak yang lebih lemah semasa bertempur dengan musuh yang lebih perkasa.

Ahli ketenteraan zaman purba China berpendapat, kelemahan dan kelebihan boleh saling berubah menjadi perkara sebaliknya. Ini seperti 24 jam sehari yang terdiri daripada siang dan malam, jika siang menjadi panjang, malam akan menjadi pendek secara relevan. Jika malam menjadi panjang, maka siangnya pula akan menjadi pendek.

Dalam keadan apabila kekuatan antara kedua-dua pihak yang sedang bertempur tidak berubah, jika kekuatan pihak musuh berubah menjadi lemah, maka kekuatan sendiri akan menjadi kuat secara relevan.

Terdapat banyak ahli ketenteraan pada zaman purba China pernah menggunakan taktik tersebut.

Contohnya, pada zaman kerajaan Tiga Negeri iaitu pada tahun 220 Masihi hingga tahun 280 Masihi, negeri Wu telah membunuh Panglima Guan Yu dari negeri Shu. Raja negeri Shu, Liu Bei keberangan dengan terbunuhnya panglimanya lalu baginda telah mengetuai tentera sebanyak 700 ribu orang untuk menghapuskan negeri Wu.

Tentera negeri Shu yang berkelebihan dari segi geografi telah memenangi banyak pertempuran dalam perang dengan tentera negeri Wu. Lalu, raja negeri Wu telah memilih Lu Xun, seorang pegawai tentera yang muda untuk memimpin tentera dan mempertahankan negeri itu daripada serangan negeri Shu.

Setelah membuat penganalisisan terhadap situasi semasa, Lu Xun telah membuat keputusan untuk melaksanakan pengunduran strategik. Dengan berbuat begitu, tentera negeri Shu akan berada dalam keadaan yang pasif dan kehilangan musuh untuk bertempur. Ini akan melunturkan semangat perjuangan dalam kalangan askar tentera negeri Shu. Ketika melihat tentera negeri Shu telah menjadi penat dan kurang bersemangat, tentera negeri Wu telah melancarkan serangan balas yang menyeluruh terhadap tentera negeri Shu pada setengah tahun kemudian dan berjaya menewaskan musuhnya yang lebih gagah dahulu.

Petempuran tersebut telah mencipta sejarah dan menjadi terkenal sebagai contoh pertempuran yang berjaya menewaskan musuh yang kuat dengan mengambil inisiatif dan bertindak kemudian.

Taktik "Mengambil Kesempatan Sewaktu Musuh dalam Kepenatan" juga banyak diguna pakai dalam perang pada zaman moden. Misalnya, dalam perang saudara China pada tahun 1930-an, kumpulan militan yang dipimpin oleh Parti Komunis China agak ketinggalan berbanding dengan tentera yang diketuai oleh Chiang Kai-shek sama ada dari segi kelengkapan senjata ataupun bilangan anggota.

Pemimpin Parti Komunis China yang juga ahli strategik telah mengemukakan strategi "perang gerila" yang disesuaikan dengan keadaan pasukan sendiri. Strategi itu berprinsipkan "musuh mara, kita undur; musuh menempat, kita mengacau; musuh penat, kita menyerang dan musuh undur, kita mengejar".

Dengan adanya strategi itu, kumpulan militan pimpinan Parti Komunis China pada ketika itu telah memenangi banyak pertempuran dengan kelebihan geografi dan masa yang sesuai.

Dalam penggunaan taktik "Mengambil Kesempatan Sewaktu Musuh dalam Kepenatan", yang pentingnya adalah mengambil inisiatif. Anda harus menunggu dan mencipta peluang dan masa yang sesuai untuk bertempur, jangan sesekali dipengaruhi oleh pihak musuh, sebaliknya anda mesti mencari jalan untuk mengganggu dan memenatkan musuh.

Selain bidang ketenteraan, taktik tersebut juga banyak diguna pakai dalam persaingan perniagaan pada zaman sekarang.

Mereka yang mahu mencuba taktik "Mengambil Kesempatan Sewaktu Musuh dalam Kepenatan" harus bersikap berani, tabah dan sabar. Anda juga mesti menahan pelbagai godaan dan mempunyai semangat yang tabah ketika bersaing dengan orang lain. Hanya dengan berbuat begitu, anda akan mencapai kejayaan dan mendapat perkara yang dihajati.

Berita:
Berita Galeri
Pelancongan:
Destinasi Mempesona Tarikan Bandar Warisan Budaya Melancong Bersama Editor Panduan Pelancong Galeri Majalah
Kebudayaan:
Budaya Tradisi Cerita Purba Tokoh Tersohor Opera Alat Muzik Klasik Kraf Tangan Pakaian Tradisi
Santai:
Makanan Hiburan Kesihatan Sukan
Sinar Islam:
Masjid Budaya Islam Etnik Minoriti Restoran Halal
Video:
Video
China ABC:
China ABC
Belajar Mandarin:
Belajar Mandarin
吉林时时彩黑彩 内蒙古时时彩网上购彩 黑龙江时时彩走势图开奖结果 重庆时时彩平台送28 11选5时时彩 江西时时彩是否公正
购彩平台 腾讯时时彩是黑彩吗 免费第三方支付平台 时时彩最新平台排行榜 多宝时时彩平台靠谱吗 福彩e线娱乐平台
2017最好的时时彩平台 ba娱乐时时彩平台 时时彩平台返点1950 时时彩平台总代 世爵平台登录 红树林平台主管83330
重庆时时彩走势图分析 时时彩豹子出来的前兆 江西时时彩免费软件lm0 时时彩后一稳赚技巧 时时彩平台奖金高9.99 重庆时时彩平台租用