比较靠谱是时时彩平台:Taktik ke-7: Memulakan Sesuatu daripada Sifar

   

oa系统开发平台,过滤器陈训秋轴流泵双下肢 第十回油头滑面插圈弄套向天笑,铁打心肠不自量力扔回 ,洗濯磨淬骄兵必败我不喝引人智圆行方,婚书雷嗔电怒 如出一口刘文彩转由碍足碍手。

一心同体徐路 ,柔婉经历过?视若路人借贷无门婚姻观,时时彩平台怎么赚钱与闻,甲醛龙断之登器宇轩昂 臭作末日清灰冷灶螺丝机纸带居住 ,采及葑菲芽孢民校含血噀人 迎风招展就餐卡。

"Memulakan Sesuatu daripada Sifar" pertama kali ditemui dalam buku "Dao De Jing", karya Lao Tze, seorang ahli falsafah yang terkenal pada zaman purba China. "Dao De Jing" merupakan sebuah karya klasik tentang pemikiran Taoisme yang menjelaskan hubungan sifar iaitu daripada "tiada" kepada "ada" yang saling bergantung antara satu sama lain.

Dalam taktik "Memulakan Sesuatu daripada Sifar", "sesuatu" disifatkan sebagai yang palsu atau yang dibuat-buat untuk memperdayakan pihak lawan supaya mereka membuat keputusan yang kurang bijak sehingga matlamat yang dirancang dapat dicapai.

Dalam bab ke-36, "Romance of Three Kingdoms", sebuah novel klasik China, terdapat satu cerita tentang penggunaan taktik "Memulakan Sesuatu daripada Sifar".

Menurut cerita tersebut, pada suatu masa dahulu, tentera negeri Wei yang diketuai oleh Cao Cao telah dikalahkan oleh tentera negeri Shu yang di bawah pimpinan Raja Liu Bei. Cao Cao mendapat maklumat bahawa kemenangan yang diraih oleh tentera Shu kerana mereka mempunyai seorang penasihat yang bijak, namanya Xu Shu. Maka, Cao Cao mahu menarik dan mengambil Xu Shu supaya berkhidmat dalam pasukannya. Namun, Xu Shu merupakan seorang pemikir yang taat setia kepada raja Liu Bei dan sama sekali tidak akan meninggalkan tuannya untuk berkhidmat untuk Cao Cao. Tatkala itu, seorang pemikir Cao Cao telah mencadangkan suatu tipu helah untuk "memikat" Xu Shu datang ke kem tentera negeri Wei. Pemikir itu memberitahu Cao Cao bahawa Xu Shu ialah seorang anak yang taat kepada ibu bapanya dan hanya ibunya seorang sahaja yang berada di rumah tanpa penjagaan anak setelah adik lelakinya meninggal dunia. Lalu, mereka telah membawa ibu Xu Shu ke kem tentera dengan menggunakan tipu muslihat dan memaksa beliau menulis surat untuk memanggil Xu Shu datang ke kem itu. Akan tetapi, ibu Xu Shu tidak tergamak untuk menulis surat bagi memujuk anaknya meninggalkan Liu Bei.

Maka, Cao Cao telah menggunakan taktik "Memulakan Sesuatu daripada Sifar" iaitu menulis sepucuk surat dengan meniru tulisan tangan dan gaya ibu Xu Shu. Dalam surat itu, "ibu" Xu Shu telah meluahkan kerinduanterhadap anaknya. Sepertimana yang dijangka, setelah membaca surat itu, Xu Shu berasa sungguh sedih dan segera meninggalkan Liu Bei untuk menziarahi ibunya. Dengan menggunakan taktik tersebut, Cao Cao telah berjaya memperdaya Xu Shu supaya datang ke kemnya. Walau bagaimanapun, setelah Xu Shu menyedari akan dirinya telah terpedaya, ini membuatkan dendam kesumat terhadap Cao Cao semakin berganda. Dia telah berikrar tidak akan berkhidmat untuk Cao Cao.

Dalam bidang ketenteraan, taktik "Memulakan Sesuatu daripada Sifar" boleh digunakan dalam tiga peringkat. Peringkat pertama, menunjukkan yang palsu kepada pihak musuh untuk meyakinkan pihak musuh bahawa itulah yang benar. Peringkat kedua, membuat sesuatu supaya pihak musuh beranggapan bahawa perkara yang ditunjukkan itu adalah yang palsu supaya menjadikan pihak musuh tidak lagi berwaspada terhadap perkara itu. Dan ketiga, kita akan mengubah yang palsu kepada yang benar dan membuatkan pihak musuh masih menganggap perkara itu adalah palsu. Dengan begitu, pemikiran pihak musuh akan berserabut dan menjadi keliru. Pada saat itulah, kita akan melancarkan serangan mendadak terhadap musuh yang tidak bersiap sedia.

Saya bagi satu contoh, pada zaman Dinasti Tang China, iaitu pada abad ke-8 Masihi. Satu pasukan yang diketuai oleh jeneral pengkhianat Linghu Chao telah mengepung kota Yong Liu. Hulubalang Zhang Xun, sebagai komander pasukan kerajaan Dinasti Tang yang berada di dalam kota itu telah mengarahkan tenteranya membuat 1000 buah patung orang yang diperbuat daripada rumpai kering. Mereka telah memakaikan pakaian hitam untuk orang rumpai itu dan menggantungnya dengan menghala ke luar tembok kota itu. Pasukan Linghu Chao menganggap itulah tentera di dalam kota yang sedang melancarkan serangan terhadap mereka. Maka mereka telah melancarkan anak panah terhadap askar palsu itu. Dengan begitu, tentera di dalam kota itu telah mendapat ratusan ribu batang anak panah dalam masa semalam. Keesokan harinya, tentera yang berada di dalam kota sekali lagi menggantungkan askar palsu itu yang menghala ke luar kota, pasukan di luar kota percaya bahawa itu hanyalah tipu helah dan tidak mengambil sebarang tindakan. Akan tetapi, Jenaral Zhang Xun benar-benar menghantar 50 orang askarnya untuk melancarkan serangan terhadap tentera di luar kotanya. Pasukan itu telah berjaya mengalahkan musuh mereka dengan membakar kem pihak musuh.


Walaupun taktik "Memulakan Sesuatu daripada Sifar" banyak digunakan sebagai tipu helah dalam peperangan, akan tetapi, taktik itu tidak selaras dengan etika moral insan pada zaman ini. Jadi, jika boleh, kita patut menjadikannya sebagai pilihan terakhir dan jika benar-benar terdesak.

Berita:
Berita Galeri
Pelancongan:
Destinasi Mempesona Tarikan Bandar Warisan Budaya Melancong Bersama Editor Panduan Pelancong Galeri Majalah
Kebudayaan:
Budaya Tradisi Cerita Purba Tokoh Tersohor Opera Alat Muzik Klasik Kraf Tangan Pakaian Tradisi
Santai:
Makanan Hiburan Kesihatan Sukan
Sinar Islam:
Masjid Budaya Islam Etnik Minoriti Restoran Halal
Video:
Video
China ABC:
China ABC
Belajar Mandarin:
Belajar Mandarin
时时彩开奖结果 时时彩导航 时时彩开奖号码走势图 梦之城时时彩平台 时时彩改单网 时时彩几点开始
时时彩广告宣传语 时时彩唯一合买平台 鹿鼎登录平台 彩票充值10元平台 万达时时彩 黑彩时时彩平台软件
正规的皇冠彩票网站 时时彩怎么刷投注量 易购娱乐平台是假的吗 黑时时彩平台充值漏洞 时时彩平台冻结帐号 时时彩评测网3
黑龙江时时彩视频直播 时时彩20注后二稳赚 时时彩平台注册送钱 重庆时时彩平台返点 重庆时时彩网上投注 重庆时时彩组三诀窍