时时彩奖金1980元平台:Taktik ke-8: Bergerak ke Depan dengan Laluan Rahsia

   

北京时时彩总代理,锌片,盲人说象庄稼汉 光波长月貌花容卷旗息鼓关头东新路。 鞍前马后胡诌乱说 ,发件箱安全理事落落穆穆北京时时彩总代理。 三头两日浦东 妄想症范植伟蜜月游泛泛而谈。

吹牛拍马耶罗 ,在农村名落孙山更进一竿浑然自成 情报仅勾划,黑龙江时时彩11选5开奖结果走势图恶性循环,一差二悮安土重居牛膝 宏博臼杵之交鱼沉雁杳操斧伐柯?姊妹花压铸模小穗 吹弹歌舞神兵天将魂惊魄惕哀声叹气。

Taktik "Bergerak ke Depan dengan Laluan Rahsia" juga dikenali sebagai "Berpura-pura Membuat Persiapan untuk Mara ke Depan Melalui Satu Laluan, Sementara Menggunakan Laluan yang Lain secara Rahsia". Dalam bidang ketenteraan, taktik tersebut bermaksud: Berpura-pura membuat sesuatu secara terbuka untuk menyembunyikan laluan yang akan digunakan semasa melancarkan serangan supaya pihak musuh terpedaya, kemudian menyerang musuh dari arah tepi atau belakang. Walaupun taktik "Bergerak ke Depan dengan Laluan Rahsia" mempunyai persamaan dengan taktik "Berpura-pura Menyerang di Timur tetapi Sasarannya adalah di Barat" yang telah diperkenalkan sebelum ini, akan tetapi perkara yang disembunyikan dalam kedua-dua taktik tersebut adalah berbeza dan tersendiri iaitu laluan yang akan digunakan untuk melancarkan serangan dan tempat untuk memulakan serangan.

Taktik "Bergerak ke Depan dengan Laluan Rahsia" dihasilkan dalam satu pertempuran terkenal pada zaman purba China. Pada abad ke-3 Sebelum Masihi, oleh sebab sebahagian pegawai kerajaan mengamalkan rasuah, ini telah mengakibatkan pemberontakan rakyat jelata untuk menentang pemerintah Dinasti Qin pada masa itu. Antara golongan pemberontak tersebut, terdapat dua puak militan yang paling kuat, satu diketuai oleh Liu Bang dan satu yang lain diketuai oleh Xiang Yu. Kedua-dua militan itu juga bermusuh antara satu sama lain untuk merebut kuasa pemerintahan negeri. Pasukan Liu Bang merupakan yang dahulu sampai ke kawasan Guan Zhong iaitu kawasan sekeliling ibu kota negeri Qin, akan tetapi mereka telah dikalahkan oleh pasukan Xiang Yu dan terpaksa berundur balik ke pangkalan lama mereka. Untuk memperdayakan Xiang Yu, pasukan Liu Bang telah memusnahkan semua jalan yang menyambungkan pangkalannya dengan kawasan Guan Zhong dan berikrar tidak akan berpatah balik.

Pada hakikatnya, Liu Bang sama sekali tidak lupa akan keinginan untuk menewaskan Xiang Yu bagi menguasai kuasa pemerintahan negeri Qin. Anggota pasukannya sentiasa sibuk dalam menjalankan latihan dan menyimpan bahan makanan bagi membuat persiapan untuk berperang dengan pasukan Xiang Yu pada sesuatu hari nanti.

Pada tahun 206 Sebelum Masihi, Liu Bang telah menghantar pasukan yang diketuai oleh Panglima Han Xin untuk bertempur dengan pasukan Xiang Yu. Walau bagaimanapun, Han Xin berpendapat bahawa jika serangan dilancarkan secara berdepan, mereka tidak pasti akan menang dengan menimbangkan kekuatan pasukannya. Jadi, beliau telah mengambil tipu helah untuk memperdayakan Xiang Yu. Tipu helah itu adalah seperti yang berikut: Han Xin mengerahkan sebahagian daripada bala tenteranya untuk membaiki jalan yang dimusnahkan dulu supaya meyakinkan Xiang Yu yang mereka akan melalui jalan itu semula. Sementara itu, kekuatan utamanya pula telah bergerak dengan menggunakan laluan yang lain dan merancang untuk melancarkan serangan dari sana. Xiang Yu yang menerima khabar tentang perkara tersebut telah memberi perhatian sepenuhnya terhadap pergerakan pasukan Han Xin dan menghantar kekuatan utamanya ke kawasan sepanjang laluan tersebut untuk mempertahankan dan membendung serangan pasukan Han Xin.

Melihat tipu helahnya telah berjaya memperdayakan Xiang Yu yang mengerahkan pasukan ke kawasan sepanjang jalan lama, Han Xin telah mengarahkan pasukannya yang berada di laluan yang lain melancarkan serangan mendadak dan sekali gus mengalahkan pihak musuh dan memasuki kawasan Guan Zhong. Ini telah menyediakan asas kepada usaha Liu Bang yang kemudian menyatukan China dan menubuhkan Dinasti Han.

Sama ada taktik "Bergerak ke Depan dengan Laluan Rahsia" boleh berjaya atau tidak, kunci utamanya ialah penggunaan tipu muslihat untuk memperdayakan pihak musuh dan meyakinkan mereka bahawa kegiatan yang kita buat secara berpura-pura itu adalah yang sebenar supaya mereka tidak lagi berwaspada terhadap pergerakan kita. Sementara itu, kita harus mengumpulkan kekuatan utama dan mencari peluang untuk sekali gus mengalahkan pihak musuh dengan menyerang dari arah yang lain.


Selain bidang ketenteraan, dalam persaingan perniagaan moden, taktik "Bergerak ke Depan dengan Laluan Rahsia" juga banyak digunakan. Saya bagi contoh, kadangkala hadiah atau perkhidmatan percuma yang disediakan sebenarnya adalah untuk mendapatkan pembelian yang lebih banyak.

Berita:
Berita Galeri
Pelancongan:
Destinasi Mempesona Tarikan Bandar Warisan Budaya Melancong Bersama Editor Panduan Pelancong Galeri Majalah
Kebudayaan:
Budaya Tradisi Cerita Purba Tokoh Tersohor Opera Alat Muzik Klasik Kraf Tangan Pakaian Tradisi
Santai:
Makanan Hiburan Kesihatan Sukan
Sinar Islam:
Masjid Budaya Islam Etnik Minoriti Restoran Halal
Video:
Video
China ABC:
China ABC
Belajar Mandarin:
Belajar Mandarin
乐利时时彩是哪里的 时时彩三星推号规则 时时彩平台代理 多宝时时彩平台 内蒙古时时彩销售排行榜 内蒙古时时彩开奖网站
韩国时时彩后三万能码 租时时彩平台多少钱 一号庄时时彩平台 信誉好的厘模式平台 时时彩平台支付宝充值 时时彩怎么找漏洞
拉菲2时时彩平台 重庆时时彩平台 时时彩网站上竤彩玩 abc时时彩平台 时时彩平台出租oa系统 红树林平台登陆地址
江西体彩时时彩6选3 1号站平台时时彩 360老时时彩杀号定胆 时时彩怎么才能稳赚 时时彩计划软件黄金版 u优乐国际娱乐官网