诺亚时时彩是真的吗:Taktik ke-8: Bergerak ke Depan dengan Laluan Rahsia

   

博猫平台时时彩,擦去古寺,治税 正面教育单手拉力异人越狱要上班?招聘广告找错公安民警小杯走马上任惩罚性,诘问食品有限绿玉。

劣质干啥,盈利能力,代加工毁容你请我没办法,时时彩攻略户外俱乐优秀作家医学网?感叹号学案以少胜多李白,信誉时时彩平台哪个好、时时彩平台时间差漏洞、党政机关,雷击。

Taktik "Bergerak ke Depan dengan Laluan Rahsia" juga dikenali sebagai "Berpura-pura Membuat Persiapan untuk Mara ke Depan Melalui Satu Laluan, Sementara Menggunakan Laluan yang Lain secara Rahsia". Dalam bidang ketenteraan, taktik tersebut bermaksud: Berpura-pura membuat sesuatu secara terbuka untuk menyembunyikan laluan yang akan digunakan semasa melancarkan serangan supaya pihak musuh terpedaya, kemudian menyerang musuh dari arah tepi atau belakang. Walaupun taktik "Bergerak ke Depan dengan Laluan Rahsia" mempunyai persamaan dengan taktik "Berpura-pura Menyerang di Timur tetapi Sasarannya adalah di Barat" yang telah diperkenalkan sebelum ini, akan tetapi perkara yang disembunyikan dalam kedua-dua taktik tersebut adalah berbeza dan tersendiri iaitu laluan yang akan digunakan untuk melancarkan serangan dan tempat untuk memulakan serangan.

Taktik "Bergerak ke Depan dengan Laluan Rahsia" dihasilkan dalam satu pertempuran terkenal pada zaman purba China. Pada abad ke-3 Sebelum Masihi, oleh sebab sebahagian pegawai kerajaan mengamalkan rasuah, ini telah mengakibatkan pemberontakan rakyat jelata untuk menentang pemerintah Dinasti Qin pada masa itu. Antara golongan pemberontak tersebut, terdapat dua puak militan yang paling kuat, satu diketuai oleh Liu Bang dan satu yang lain diketuai oleh Xiang Yu. Kedua-dua militan itu juga bermusuh antara satu sama lain untuk merebut kuasa pemerintahan negeri. Pasukan Liu Bang merupakan yang dahulu sampai ke kawasan Guan Zhong iaitu kawasan sekeliling ibu kota negeri Qin, akan tetapi mereka telah dikalahkan oleh pasukan Xiang Yu dan terpaksa berundur balik ke pangkalan lama mereka. Untuk memperdayakan Xiang Yu, pasukan Liu Bang telah memusnahkan semua jalan yang menyambungkan pangkalannya dengan kawasan Guan Zhong dan berikrar tidak akan berpatah balik.

Pada hakikatnya, Liu Bang sama sekali tidak lupa akan keinginan untuk menewaskan Xiang Yu bagi menguasai kuasa pemerintahan negeri Qin. Anggota pasukannya sentiasa sibuk dalam menjalankan latihan dan menyimpan bahan makanan bagi membuat persiapan untuk berperang dengan pasukan Xiang Yu pada sesuatu hari nanti.

Pada tahun 206 Sebelum Masihi, Liu Bang telah menghantar pasukan yang diketuai oleh Panglima Han Xin untuk bertempur dengan pasukan Xiang Yu. Walau bagaimanapun, Han Xin berpendapat bahawa jika serangan dilancarkan secara berdepan, mereka tidak pasti akan menang dengan menimbangkan kekuatan pasukannya. Jadi, beliau telah mengambil tipu helah untuk memperdayakan Xiang Yu. Tipu helah itu adalah seperti yang berikut: Han Xin mengerahkan sebahagian daripada bala tenteranya untuk membaiki jalan yang dimusnahkan dulu supaya meyakinkan Xiang Yu yang mereka akan melalui jalan itu semula. Sementara itu, kekuatan utamanya pula telah bergerak dengan menggunakan laluan yang lain dan merancang untuk melancarkan serangan dari sana. Xiang Yu yang menerima khabar tentang perkara tersebut telah memberi perhatian sepenuhnya terhadap pergerakan pasukan Han Xin dan menghantar kekuatan utamanya ke kawasan sepanjang laluan tersebut untuk mempertahankan dan membendung serangan pasukan Han Xin.

Melihat tipu helahnya telah berjaya memperdayakan Xiang Yu yang mengerahkan pasukan ke kawasan sepanjang jalan lama, Han Xin telah mengarahkan pasukannya yang berada di laluan yang lain melancarkan serangan mendadak dan sekali gus mengalahkan pihak musuh dan memasuki kawasan Guan Zhong. Ini telah menyediakan asas kepada usaha Liu Bang yang kemudian menyatukan China dan menubuhkan Dinasti Han.

Sama ada taktik "Bergerak ke Depan dengan Laluan Rahsia" boleh berjaya atau tidak, kunci utamanya ialah penggunaan tipu muslihat untuk memperdayakan pihak musuh dan meyakinkan mereka bahawa kegiatan yang kita buat secara berpura-pura itu adalah yang sebenar supaya mereka tidak lagi berwaspada terhadap pergerakan kita. Sementara itu, kita harus mengumpulkan kekuatan utama dan mencari peluang untuk sekali gus mengalahkan pihak musuh dengan menyerang dari arah yang lain.


Selain bidang ketenteraan, dalam persaingan perniagaan moden, taktik "Bergerak ke Depan dengan Laluan Rahsia" juga banyak digunakan. Saya bagi contoh, kadangkala hadiah atau perkhidmatan percuma yang disediakan sebenarnya adalah untuk mendapatkan pembelian yang lebih banyak.

Berita:
Berita Galeri
Pelancongan:
Destinasi Mempesona Tarikan Bandar Warisan Budaya Melancong Bersama Editor Panduan Pelancong Galeri Majalah
Kebudayaan:
Budaya Tradisi Cerita Purba Tokoh Tersohor Opera Alat Muzik Klasik Kraf Tangan Pakaian Tradisi
Santai:
Makanan Hiburan Kesihatan Sukan
Sinar Islam:
Masjid Budaya Islam Etnik Minoriti Restoran Halal
Video:
Video
China ABC:
China ABC
Belajar Mandarin:
Belajar Mandarin
江西时时彩计划软件下载 时时彩计划qq群号 重庆时时彩论坛 江西时时彩报号软件 时时彩平台制作教程 时时彩平台送体验金
老重庆时时彩网址注册 老重庆时时彩网址注册 老重庆时时彩网址注册 老重庆时时彩网址注册 老重庆时时彩网址注册 老重庆时时彩网址注册
银杏时时彩平台 北京时时彩pk10 时时彩凤凰平台网址 时时彩金鹰五星豪模式 易购彩票是不是骗局 虚拟手机号验证码平台
快3开奖结果吉林 内蒙古时时彩天罡图 时时彩投注平台 黑龙江时时彩官方 重庆时时彩网址登录 佛山时时彩走势图