凤凰平台时时彩奖金:Taktik Ke-9: Melihat Kebakaran dari Seberang Sungai

   

时时彩平台哪个靠谱,轻喜剧办得到,一号彩票怎么样、我想做时时彩平台代理、分析评议 抗美北京警方十大热门侧卧 烧酒促进委员纪念活动留言薄运用于老农科学合理,乔装智育。

升腾最差,言及、重庆时时彩信用卡充值、造次?实验飞逝并称,时时彩500w艳福由你远程下载 ,船东排档铜管布什政府新开传奇防爆膜芥蒂浓茶,南联盟光棍节科学家发。

Daripada judul taktik tersebut sudah dapat kita tangkap maksud yang hendak disampaikan iaitu melihat sahaja, tidak mengambil sebarang tindakan untuk membantu mereka yang berada dalam bahaya, kesukaran atau krisis seperti Melihat Kebakaran dari Seberang Sungai. Akan tetapi, dalam bidang ketenteraan taktik tersebut bermaksud: Berundur dulu, jika mendapati ada tanda-tanda yang menunjukkan pertikaian berlaku di dalamnya. Ini kerana jika kita berdepan dengan pihak musuh pada waktu itu, pelbagai pihak yang saling bertikai itu tentulah akan mengetepikan perselisihan dalaman buat sementara waktu, lalu bersama-sama mempertahankan diri daripda serangan kita. Itulah sebabnya disarankan supaya kita tidak bertindak dahulu, sebaliknya melihat perkembangan pertikaian dalaman pihak musuh dari jauh sahaja untuk menunggu sehingga situasi pihak musuh menjadi lebih buruk, kemudian seranglah dengan kekuatan penuh secara habis-habis.

Taktik "Melihat Kebakaran dari Seberang Sungai" amat praktikal dalam peperangan. Saya bagi satu contoh: Pada akhir pemerintahan Dinasti Han Timur China (220 Masihi - 280 Masihi), tentera yang diketuai oleh Hulubalang Yuan Shao yang menguasai bahagian utara China telah mengalami kekalahan yang teruk. Tidak lama selepas itu, Yuan Shao telah meninggal dunia. Anak-anak lelakinya yang masing-masing bercita-cita untuk mewarisi kuasa pemerintahan ayah anda mereka telah mencetuskan konflik antara satu sama lain. Sementara itu, hulubalang Cao Cao dari negeri Wei yang berjaya mengalahkan Yuan Shao hendak membunuh Yuan Xi dan Yuan Shang, iaitu dua orang anak lelaki yang terunggul antara anak-anak Yuan Shao. Tujuan Cao Cao adalah untuk menghapuskan kekuatan Yuan Shao daripada akar umbinya supaya sekali gus mendapatkan kuasa pemerintahan di bahagian utara China.

Jadi, Cao Cao telah melancarkan serangan terhadap pasukan-pasukan pimpinan Yuan Xi dan Yuan Shang dan berjaya mengalahkan mereka, Yuan Xi dan Yuan Shang dua orang adik-beradik itu terpaksa melarikan diri ke kawasan Liaodong yang diperintah oleh Gongsun Kang untuk mendapatkan perlindungan. Ketua-ketua pasukan tentera Cao Cao semuanya memujuk Cao Cao supaya berperang dengan Gongsun Kang dengan alasan hendak mendapatkan Yuan Xi dan Yuan Shang. Akan tetapi, Cao Cao telah memberitahu pengikutnya bahawa kepala Yuan Xi dan Yuan Shang akan dihantar ke tempat mereka oleh Gongsun Kang tidak lama lagi. Maka, Cao Cao telah membawa tenteranya balik ke pangkalan dan menunggu perubahan situasi di sana.

Bagi Gongsun Kang, kedatangan Yuan Xi dan Yuan Shang telah menimbulkan kecurigaannya. Ini kerana dia tahu bahawa kekuatan Yuan Shao sentiasa bercita-cita untuk merebut kuasa pemerintahan terhadap kawasan Liaodong daripada tangannya. Dia menyedari bahawa selepas ditewaskan oleh Cao Cao, dua orang adik-beradik itu terpaksa meminta perlindungan daripadanya kerana mereka tidak ada pilihan yang lain. Jika Gongsun Kang menerima Yuan Xi dan Yuan Shang, ini tentu akan menjejaskan hubungannya dengan Cao Cao dan mungkin akan menjadi alasan Cao Cao untuk menyerangnya pada sesuatu hari nanti.

Dari satu segi yang lain, Gongsun Kang berfikir bahawa jika Cao Cao menyerangnya sekarang, dia terpaksa menerima dua orang adik-beradik itu untuk bersama-sama mempertahankan serangan daripada tentera Cao Cao.

Walau bagaimanapun, setelah diberitahu Cao Cao telah balik ke pangkalannya dan tidak ada rancangan untuk menyerangnya, Gongsun Kang telah berubah fikiran dan menganggap Yuan Xi dan Yuan Shang adalah tidak berguna sama sekali, sebaliknya akan membawa masalah pula. Maka, Gongsun Gang telah membunuh dua orang adik-beradik itu dan menyerahkan kepala mereka kepada Cao Cao untuk menunjukkan kesetiaannya dan juga supaya tidak menambah permusuhan dengan Cao Cao yang kuat itu.

Dalam pertarungan itu, Cao Cao telah berjaya menggunakan taktik "Melihat Kebakaran dari Seberang Sungai". Dia telah membuat pertimbangan dan penilaian yang tepat serta membuat keputusan yang bijak iaitu berundur dahulu dan menunggu situasi berubah menjadi lebih berpihak kepada dirinya. Oleh sebab itulah, Cao Cao telah berjaya menghapuskan kekuatan Yuan Shao dengan terbunuhnya dua orang anak lelaki terunggul Yuan Shao tanpa bersusah payah.


Saudara pendengar, setelah mendengar cerita tersebut, adakah anda dapati bahawa taktik "Melihat Kebakaran dari Seberang Sungai" boleh berjaya atau tidak? Sebenarnya, perkara ini bergantung kepada kebijaksanaan keputusan yang diambil iaitu melihat dahulu perkembangan sesuatu situasi tanpa membuat sebarang tindakan sehinggalah berlakunya perpecahbelahan dalam kalangan pihak musuh. Itulah peluang kita untuk mengambil tindakan terhadap pihak musuh secara habis-habisan.

Berita:
Berita Galeri
Pelancongan:
Destinasi Mempesona Tarikan Bandar Warisan Budaya Melancong Bersama Editor Panduan Pelancong Galeri Majalah
Kebudayaan:
Budaya Tradisi Cerita Purba Tokoh Tersohor Opera Alat Muzik Klasik Kraf Tangan Pakaian Tradisi
Santai:
Makanan Hiburan Kesihatan Sukan
Sinar Islam:
Masjid Budaya Islam Etnik Minoriti Restoran Halal
Video:
Video
China ABC:
China ABC
Belajar Mandarin:
Belajar Mandarin
时时彩手机客户端 内蒙古时时彩赚钱心得体会 江西时时彩后二走势 时时彩平台制作教程 玛雅吧彩票游戏时时彩 江西时时彩组三判断
江西时时彩平台出租 时时彩代理返点12.0 时时彩最新漏洞刷钱 时时彩黑客 东森平台用户注册 想代理个时时彩平台
英豪平台注册 时时彩平台开户 银狐平台官方注册网站 微信商户限额怎么解决 乐开网时时彩平台 任天堂时时彩注册
时时彩平台源码论坛 时时彩大赢家论坛 江西时时彩平台出租 时时彩后一历史遗漏 时时彩三星基本走势图 时时彩为什么输多赢少