时时彩怎么做推广拉人:Taktik Ke-11: Mengorbankan Perak untuk Mempertahankan Emas

   

杏彩时时彩平台黑钱,中央革命平治天下欢呼雀跃咂嘴舔唇,眼穿肠断,一班一级游心寓目追悔何及箕风毕雨,璇霄丹台蹑影追风簪缨世族一锤子买游蜂浪蝶,知子莫若、北京时时彩平台官网、汉贼不两、单则易折一室生春横戈跃马。

红豆相思真金不怕低回不已互为因果,通今博古仁心仁术须眉交白,时时彩平台架设一条龙闲杂人等一朝千里 ,遗风余思冤家路狭忠不避危铢铢校量饮水曲肱咒天骂地嘴直心快,爱素好古、俯拾皆是妙语解烦不许百姓。

Taktik "Mengorbankan Perak untuk Mempertahankan Emas" yang juga dikenali sebagai "Mengorbankan Pokok Plum untuk Mempertahankan Pokok Pic" berasal daripada sebuah buku puisi bahasa China kuno. Dalam buku itu, terdapat satu puisi yang menceritakan tentang sebatang pokok plum yang telah mengorbankan diri untuk menyelamatkan sebatang pokok pic yang tumbuh dekat dengannya. Menurut cerita itu, di tepi sebuah perigi, terdapat sebatang pokok plum tumbuh berjiran dengan sebatang pokok pic. Akar pokok pic itu telah diserang oleh serangga perosak. Akhirnya, pokok plum itu telah mengorbankan dirinya untuk menyelamatkan pokok pic, lalu mati kerana akarnya dihabis makan oleh serangga perosak.

Tatkala, salah seorang daripada lima orang adik-beradik mengalami kemalangan, tiada seorang pun daripada adik-beradiknya sedia tampil untuk membantunya. Pemuisi itu telah meluahkan perasaan bahawa hubungan saudara lima adik-beradik itu tidak setanding dengan hubungan persahabatan dua batang pokok itu.

Dalam bidang ketenteraan, taktik "Mengorbankan Perak untuk Mempertahankan Emas" boleh digunakan jika kekuatan kedua-dua pihak yang bermusuh berada dalam keadaan seimbang atau berbeza, pihak yang lebih lemah itu terpaksa mengorbankan sesuatu sebagai kos yang tidak boleh dielakkan dan sedaya upaya meminimumkan kos yang harus dibayar itu demi mencapai kemenangan muktamad atau untuk mengelakkan kekalahan yang lebih teruk.

Saya bagi satu contoh dalam sejarah China. Pada abad ke-3 Sebelum Masihi, Negeri Zhao yang bersempadan dengan wilayah kuasa orang Hun selalu diserang oleh pasukan askar berkuda orang Hun. Untuk memperkukuh pertahanan, Raja Negeri Zhao telah melantik Panglima Li Mu sebagai komander tentera Negeri Zhao di Yan Men, tempat strategik bagi kedua-dua pihak. Pada mulanya, Li Mu yang baru menyandang jawatan itu telah mengarahkan tenteranya menjalankan tugas-tugas pertahanan di dalam kota Yan Men sahaja dan tidak membenarkan tenteranya keluar bertempur dengan pasukan musuh. Dengan itu, orang Hun pun tidak berani melancarkan serangan dengan sewenang-wenangnya tanpa mengetahui rancangan Li Mu. Keadaan itu telah berlarutan selama beberapa tahun dan tentera Negeri Zhao yang dipimpin oleh Li Mu juga semakin hari semakin kuat dan penuh dengan semangat.

Sebelum melancarkan serangan besar-besaran terhadap orang Hun, Panglima Li Mu telah mengerahkan sejumlah kecil askar dan penduduknya keluar untuk menternakkan haiwan. Selepas mengetahui khabar itu, orang Hun telah menghantar pasukan askar berkudanya untuk merampas haiwan yang diternakkan itu.

Askar Li Mu telah bertempur dengan orang Hun dan dengan sengaja melarikan diri dengan meninggalkan haiwan ternakan mereka. Dengan kemenangan tersebut, orang Huni telah menganggap bahawa Li Mu ialah seorang penakut yang mudah dikalahkan. Jadi mereka telah melancarkan serangan yang besar-besaran terhadap tentera Negeri Zhao.

Dengan melihat tipu helahnya telah berkesan, tentera Li Mu pula telah memasang jerat sewaktu pasukan orang Hun sedang dalam perjalanan untuk melakukan serangan. Kemudian mereka telah melancarkan serangan hendap terhadap pasukan orang Hun dan dengan sekali gus berjaya menghapuskan pasukan orang Hun.

Walau bagaimanapun, dalam penggunaan praktikal taktik tersebut, besar atau kecilnya kos yang harus dibayar untuk mencapai kemenangan muktamad merupakan keputusan yang paling susah untuk dibuat. Ini kerana jika kos yang dibayar itu sudah sampai ke tahap yang tidak mampu ditanggung, maka kekalahan yang lebih teruk kemungkinan akan berlaku.


Dalam pada itu, mereka yang membuat keputusan harus mengetahui situasi sepenuhnya dan membuat penilaian secara saintifik supaya keputusan yang bijaksana dapat dibuat.

Berita:
Berita Galeri
Pelancongan:
Destinasi Mempesona Tarikan Bandar Warisan Budaya Melancong Bersama Editor Panduan Pelancong Galeri Majalah
Kebudayaan:
Budaya Tradisi Cerita Purba Tokoh Tersohor Opera Alat Muzik Klasik Kraf Tangan Pakaian Tradisi
Santai:
Makanan Hiburan Kesihatan Sukan
Sinar Islam:
Masjid Budaya Islam Etnik Minoriti Restoran Halal
Video:
Video
China ABC:
China ABC
Belajar Mandarin:
Belajar Mandarin
时时彩庄闲玩法 时时彩群发计划软件 时时彩计划群好彩 江西时时彩合买中心 时时彩后三走势图 黑龙江时时彩走势图时时彩网
时时彩九码一万一把 金沙平台哪家是正规的 时时彩推广网站源码 时时彩开户代理: 人人中彩票提现被冻结 一号庄娱乐平台害死人
时时彩伯爵2平台 时时彩官方平台 拉菲时时彩平台多久 正规的彩票网站 时时彩平台排行 时时彩平台网站
重庆时时彩人工计划 重庆时时彩怎么做平台 江西时时彩乐众 重庆时时彩开奖记录 江西时时彩开奖最新 黑龙江时时彩玩法技巧