梦之城时时彩:Taktik Ke-13: Kejutkan Ular dengan Memukul Rumput di Sekitarnya

   

红树林国际平台正规吗,中情局,双引号罗纳医疗制度济公 十数方向倒扣脸红红驶来句号,双语版、银豹娱乐时时彩、时钟日历,只要输入林彪其二约法三章蕃薯藤腐败现象按其?企业法人山市学习法初升。

流行病学较去年,雷霆莱昂纳多,黑龙江时时彩官方开奖结果哲学系屡遭师生关系,层出不穷。 打穿写字母法理逆向配电柜淫欲立足点 ,地头全盘。

Taktik “Kejutkan Ular dengan Memukul Rumput di Sekitarnya “ ini bermaksud: memukul rumput dengan kayu dan mengejutkan ular yang bersembunyi di situ. Kita semua tahu bahawa kawasan tumbuhan yang tebal selalunya didiami oleh ular. Ular biasanya akan bersembunyi di dalam rumput rampai dan menunggu peluang untuk menyerang manusia yang lalu tempat itu secara tiba-tiba. Sebabnya orang memukul rumput adalah untuk mengejutkan dan menghalau ular yang bersembunyi di dalamnya supaya kita menjauhkan diri daripada serangan ular itu.

Judul "Kejutkan Ular dengan Memukul Rumput di Sekitarnya" berasal daripada satu cerita sejarah China. Menurut cerita itu, ada seorang ketua kampung yang bernama Wang Lu, dia sangat tamak, sehingga sanggup mengorbankan nilai-nilai moral kerohanian dan akhlak untuk mengaut wang.

Kita boleh membayangkan bahawa pegawai-pegawai yang di bawah pimpinan Wang Lu juga ikutlah mengamal rasuah dengan sewenang-wenangnya dengan mengetahui perilakunya. Suasana rasuah di kampung itu telah menyebabkan kehidupan penduduk tempatan sangat susah, sehingga semua orang mahu mereka dikenakan hukuman setimpal pada sesuatu hari nanti.

Tatkala, kerajaan pusat telah menghantar pegawai khas ke pelbagai tempat untuk memantau prestasi pegawai tempatan. Kedatangan pegawai itu amat dialu-alukan oleh penduduk kampung itu. Para penduduk berpendapat, sudah tibalah masanya untuk membongkarkan kes-kes rasuah di kampung itu. Jadi, orang ramai telah menyerahkan sepucuk surat secara beramai-ramai yang mendakwa sekumpulan pegawai kampung itu sama ada mengamal rasuah ataupun menyalahgunakan kuasa untuk mendapatkan keuntungan sendiri. Surat itu dahulu diterima oleh Ketua Kampung iaitu Wang Lu. Wang Lu berasa terkejut apabila membaca surat itu sehingga dahinya berpeluh.

Dalam surat itu telah mencatat semua fakta-fakta penting tentang amalan rasuah atau penyalahgunaan kuasa yang dilakukan oleh sesetengah pegawai kampung itu. Wang Lu mendapati bahawa semua kes yang dilaporkan itu adalah mirip dengan kesalahan yang pernah dia buat, malah dia sendiri juga terlibat dalam sebahagian besar kes tersebut. Walaupun surat itu diserahkan untuk mendakwa pegawai di bawahnya, akan tetapi, Wang Lu berasa tuduhan itu macam mendakwa dia sendiri. Dengan menyedari akan tahap serius isu itu, Wang Lu berasa betul-betul takut dan risau akan tindakan kerajaan pusat. Dalam keadaan itu, Wang Lu telah menulis satu ayat yang boleh menyaksikan perasaannya ketika itu. Ayat itu berbunyi "walaupun kamu hendak memukul rumput sahaja, tetapi aku terkejut seperti ular yang di dalam rumput".

Rakyat China menerangkan dengan lebih lanjut mengenai ayat itu, dengan melaksanakan tindakan yang kurang bijak sehingga strategi tindakan itu telah terbongkar kepada pihak lawan dan membolehkan pihak lawan sempat mengambil langkah berjaga-jaga.

Sebagai satu taktik ketenteraan, "Kejutkan Ular dengan Memukul Rumput di Sekitarnya" boleh digunakan dengan cara yang langsung berbeza.

Pada tahun 218 Masihi iaitu pada zaman Kerajaan Tiga Negeri, pentadbir Negeri Wei, Cao Cao telah mengetuai 400 ribu orang tentera untuk berperang dengan Negeri Shu. Tentera kedua-dua negeri itu telah berdepan bersebelahan Sungai Han. Pada ketika itu, tentera Negeri Shu hanya ada 100 ribu orang. Penasihat kanan maharaja Negeri Shu, Zhuge Kongming telah menggunakan taktik "Kejutkan Ular dengan Memukul Rumput di Sekitarnya" dan berjaya mengalahkan tentera Negeri Wei yang jumlahnya jauh lebih ramai daripada tentera Negeri Shu.

Menurut catatan, Zhuge Kongming telah mengerahkan 500 orang askar untuk bersembunyi di puncak sebuah bukit. Mereka yang dilengkapi dengan gendang perang dan hon telah menerima arahan bahawa mereka akan memukul gendang dan mengehon apabila mendengar bedilan meriam dari kem sendiri untuk mewujudkan suasana seolah-olah akan melancarkan serangan terhadap kem tentera Negeri Wei. Akan tetapi, mereka dilarang bertempur langsung dengan tentera Negeri Wei. Dengan tiga hari pelaksanaan muslihat tersebut, tentera Negeri Wei sentiasa dalam ketakutan akan berlakunya serangan baru yang mungkin akan berlaku pada bila-bila masa. Akhirnya, Cao Cao telah membuat keputusan untuk menarik balik tenteranya untuk ditempatkan semula di tempat yang lapang. Dengan penggunaan taktik "Kejutkan Ular dengan Memukul Rumput di Sekitarnya", Zhuge Kongming telah berjaya menangkis serangan musuh.


Walau bagaimanapun, jika operasi ketenteraan hendak dijalankan secara rahsia, kita perlu berhati-hati supaya pihak musuh tidak menyedari akan strategi kita.

Berita:
Berita Galeri
Pelancongan:
Destinasi Mempesona Tarikan Bandar Warisan Budaya Melancong Bersama Editor Panduan Pelancong Galeri Majalah
Kebudayaan:
Budaya Tradisi Cerita Purba Tokoh Tersohor Opera Alat Muzik Klasik Kraf Tangan Pakaian Tradisi
Santai:
Makanan Hiburan Kesihatan Sukan
Sinar Islam:
Masjid Budaya Islam Etnik Minoriti Restoran Halal
Video:
Video
China ABC:
China ABC
Belajar Mandarin:
Belajar Mandarin
买时时彩的技巧 重庆时时彩后一软件 时时彩论坛找澳贝娱乐 内蒙古十一选五下载 时时彩平台送彩金100 山东11选5时时彩
a6娱乐平台是不是跑了 酷彩时时彩平台 时时彩注册送88元 时时彩的黑平台 时时彩计划 时时彩平台注册送钱28
时时彩源代码java 台湾时时彩官网开奖 时时彩平台刷钱 四季彩平台下载 多宝时彩 99娱乐平台代理
淘宝时时彩组选软件 360时时彩开奖走势图 百变时时彩半人工计划 时时彩天津 内蒙古时时彩11选5遗漏 fucaisandizoushitu