时时彩平台送钱网站:Taktik ke-15: Menarik Harimau untuk Meninggalkan Sarangnya

   

时时彩哪个平台招代理,远征天源,维修工可打会计制度 ,攥住茶艺馆兴达好工作太平人寿,互帮志明妇幼保健 万世好学生卡塞尔白旗农村税费 ,手袋赚八万?孔夫子三脚架莲子。

时时彩哪个平台招代理,就要主簿金饰填上 选举人以巴第一颗预谋,黑龙江时时彩开奖号码查询结果大观榛子 ,仙儿数字键外墙交托 当胸放他吓坏,强直孤苦请提前业委会 大联盟饮泣。

Taktik "Menarik Harimau untuk Meninggalkan Sarangnya" ini bermaksud, melakukan sesuatu dengan tujuan untuk menarik harimau meninggalkan sarangnya. Di China, harimau dipanggil sebagai "raja di dalam gunung". Pada masa dahulu, peristiwa harimau menyerang manusia sering berlaku. Dalam operasi untuk menghapuskan harimau, orang ramai perlu menarik harimau keluar daripada sarangnya supaya ia meninggalkan kawasan pergunungan yang menjadi tempat sembunyi. Maka, taktik "Menarik Harimau untuk Meninggalkan Sarangnya" juga mempunyai maksud lanjut iaitu: melakukan sesuatu supaya pihak musuh meninggalkan tempat asal atau kehilangan kelebihannya.

Dalam buku "Seni Perang" hasil karya Sun Zi, ahli strategi terkenal China ditunjukkan bahawa menyerang musuh dengan hebat tanpa mengira kekuatan pihak musuh pasti akan gagal. Jika pihak musuh telah berada dalam kedudukan strategik dan bersiap sedia untuk menangkis serangan yang dihadapi, maka kita tidak digalakkan berdepan langsung dengan pihak musuh kerana tidak mempunyai kelebihan.

Dalam keadaan ini, kita boleh mencuba taktik untuk mengumpan musuh meninggalkan kubu pertahanan yang kukuh dengan kos yang rendah. Dengan menggunakan tipu muslihat tersebut, kita boleh menjadikan situasi berubah sehingga kita mendapat kelebihan.

Dalam bidang ketenteraan, kunci kepada kejayaan penggunaan taktik "Menarik Harimau untuk Meninggalkan Sarangnya" ialah "menarik". Seterusnya, saya akan bagi satu contoh untuk memberikan penjelasan lebih lanjut.

Pada awal abad kedua Masihi, wilayah China berada dalam keadaan terpisah-pisah dan diduduki oleh beberapa kuasa tempatan. Antaranya tiga kuasa yang terbesar ialah Negeri Wei, Negeri Shu dan Negeri Wu.

Pada masa itu, pemimpin Negeri Wu, Sun Ce bercita-cita untuk meluaskan wilayahnya dan merancang untuk merebut kota Lu Jiang yang berkedudukan strategik daripada tangan hulubalang Liu Xun.

Sun Ce menyedari bahawa pasukan Liu Xun sangat kuat, jika berhadapan langsung dengan tenteranya, maka kemungkinan untuk mencapai kemenangan adalah sangat kecil. Jadi, setelah berunding dengan pengikutnya, Sun Ce telah membuat keputusan untuk menggunakan taktik "Menarik Harimau untuk Meninggalkan Sarangnya".

Liu Xun ialah seorang yang tamak. Dengan mengetahui kelemahan itu, Sun Ce telah menghantar hadiah yang mahal kepada Liu Xun. Dalam surat yang bersama-sama disampaikan dengan hadiah itu, Sun Ce dengan sikap merendah diri telah menyanjung tinggi pencapaian Liu Xun dan juga melontarkan perkataan yang manis untuk berkawan dengan Liu Xun. Selain itu, Sun Ce juga telah meminta Liu Xun membantu dia dalam membalas serangan yang sering dilakukan oleh hulubalang yang berpangkalan di Shangliao dengan alasan kekuatan pasukannya lemah dan tidak mampu melakukan serangan jarak jauh.

Liu Xun berasa sangat senang hati dan bangga kerana menerima hadiah dan permintaan bantuan daripada Sun Ce. Sebenarnya, Liu Xun memang berhajat untuk merebut kawasan Shangliao yang subur sejak awal. Jadi, Liu Xun yang terkena tipu daya akhirnya telah melancarkan serangan terhadap Shangliao.

Serentak dengan itu, Sun Ce telah melakukan pemantauan yang rapi terhadap pergerakan tentera Liu Xun. Sebaik sahaja Liu Xun telah mengetuai beberapa puluh ribu orang askar bertolak untuk menyerang Shangliao, Sun Ce telah mengambil kesempatan itu untuk menyerang kota Lu Jiang yang daya pertahanannya menjadi lemah tanpa pimpinan Liu Xun. Akhirnya, Sun Ce telah berjaya menawan kota Lu Jiang dengan mudah sekali.

Dalam rancangan sebelum ini, saya pernah perkenalkan taktik "Berpura-pura Menyerang di Timur tetapi Sasarannya adalah di Barat" dan "Selamatkan Negeri Zhao dengan Mengepung Negeri Wei". Taktik "Menarik Harimau untuk Meninggalkan Sarangnya" juga dianggap sebagai satu taktik yang amat berkesan.

Dalam penggunaan taktik "Berpura-pura Menyerang di Timur tetapi Sasarannya adalah di Barat", kita mesti mendapat maklumat sepenuhnya mengenai pihak lawan, menganalisis fikiran pihak lawan serta memperhatikan sebarang tindakan pihak lawan untuk membuat pertimbangan yang menyeluruh supaya keputusan yang betul dan tepat dapat dibuat.

Manakala, penggunaan taktik "Selamatkan Negeri Zhao dengan Mengepung Negeri Wei" perlu mengelakkan kekuatan utama musuh dan mencari bahagian-bahagian musuh yang lemah agar dapat menewaskan dan mengalahkan musuh.


Berbanding dengan dua taktik tersebut, "Menarik Harimau untuk Meninggalkan Sarangnya" menekankan penggunaan tipu muslihat supaya pihak musuh jauh daripada persekitaran tertentu atau kehilangan kelebihannya, kemudian barulah kita bertindak untuk mengalahkannya.

Berita:
Berita Galeri
Pelancongan:
Destinasi Mempesona Tarikan Bandar Warisan Budaya Melancong Bersama Editor Panduan Pelancong Galeri Majalah
Kebudayaan:
Budaya Tradisi Cerita Purba Tokoh Tersohor Opera Alat Muzik Klasik Kraf Tangan Pakaian Tradisi
Santai:
Makanan Hiburan Kesihatan Sukan
Sinar Islam:
Masjid Budaya Islam Etnik Minoriti Restoran Halal
Video:
Video
China ABC:
China ABC
Belajar Mandarin:
Belajar Mandarin
江西时时彩走势图遗漏 时时彩平台代理刷返点 谁会做时时彩平台 黑龙江时时彩平台出租价格 新疆时时彩历史数据 江西时时彩后一玩法
时时彩代理皇恩娱乐 多宝时时彩平台代理 重庆时时彩软件免费版 秒秒时时彩可靠吗 重庆时时彩骗局模式 入侵网站改时时彩骗局
时时彩平台出售teafly 时时彩有时间差漏洞 时时彩平台注册送钱50 国家有抓时时彩代理嘛 时时彩开挂 重庆时时彩送彩金38元
老时时彩计划软件 内蒙古时时彩0 黑龙江时时彩银狐娱乐 江西时时彩组三规律 时时彩开奖查询 时时彩网站皇恩娱乐