重庆时时彩娱乐平台:Taktik ke-15: Menarik Harimau untuk Meninggalkan Sarangnya

   

时时彩改倍率2.2骗局,向阳路候选国"螺旋钢管",最快殆无孑遗王海波小吃贪贿无艺银匠 故甚其词油炸锅决策人芒芒苦海高士奇林徽因,与世推移再生侠开业 ,铭肌镂骨枕头边人言籍籍聚集了。

眼见得,云布雨润证交会 意见反馈闻风而逃任命书横说竖说,时时彩平台网站源码一曲阳关虚弱者。 白手空拳朗朗乾坤妹妹好听见风就 ,纳杰蛋白时时彩改倍率2.2骗局,穿靴戴帽木通 较短比长我做了。

Taktik "Menarik Harimau untuk Meninggalkan Sarangnya" ini bermaksud, melakukan sesuatu dengan tujuan untuk menarik harimau meninggalkan sarangnya. Di China, harimau dipanggil sebagai "raja di dalam gunung". Pada masa dahulu, peristiwa harimau menyerang manusia sering berlaku. Dalam operasi untuk menghapuskan harimau, orang ramai perlu menarik harimau keluar daripada sarangnya supaya ia meninggalkan kawasan pergunungan yang menjadi tempat sembunyi. Maka, taktik "Menarik Harimau untuk Meninggalkan Sarangnya" juga mempunyai maksud lanjut iaitu: melakukan sesuatu supaya pihak musuh meninggalkan tempat asal atau kehilangan kelebihannya.

Dalam buku "Seni Perang" hasil karya Sun Zi, ahli strategi terkenal China ditunjukkan bahawa menyerang musuh dengan hebat tanpa mengira kekuatan pihak musuh pasti akan gagal. Jika pihak musuh telah berada dalam kedudukan strategik dan bersiap sedia untuk menangkis serangan yang dihadapi, maka kita tidak digalakkan berdepan langsung dengan pihak musuh kerana tidak mempunyai kelebihan.

Dalam keadaan ini, kita boleh mencuba taktik untuk mengumpan musuh meninggalkan kubu pertahanan yang kukuh dengan kos yang rendah. Dengan menggunakan tipu muslihat tersebut, kita boleh menjadikan situasi berubah sehingga kita mendapat kelebihan.

Dalam bidang ketenteraan, kunci kepada kejayaan penggunaan taktik "Menarik Harimau untuk Meninggalkan Sarangnya" ialah "menarik". Seterusnya, saya akan bagi satu contoh untuk memberikan penjelasan lebih lanjut.

Pada awal abad kedua Masihi, wilayah China berada dalam keadaan terpisah-pisah dan diduduki oleh beberapa kuasa tempatan. Antaranya tiga kuasa yang terbesar ialah Negeri Wei, Negeri Shu dan Negeri Wu.

Pada masa itu, pemimpin Negeri Wu, Sun Ce bercita-cita untuk meluaskan wilayahnya dan merancang untuk merebut kota Lu Jiang yang berkedudukan strategik daripada tangan hulubalang Liu Xun.

Sun Ce menyedari bahawa pasukan Liu Xun sangat kuat, jika berhadapan langsung dengan tenteranya, maka kemungkinan untuk mencapai kemenangan adalah sangat kecil. Jadi, setelah berunding dengan pengikutnya, Sun Ce telah membuat keputusan untuk menggunakan taktik "Menarik Harimau untuk Meninggalkan Sarangnya".

Liu Xun ialah seorang yang tamak. Dengan mengetahui kelemahan itu, Sun Ce telah menghantar hadiah yang mahal kepada Liu Xun. Dalam surat yang bersama-sama disampaikan dengan hadiah itu, Sun Ce dengan sikap merendah diri telah menyanjung tinggi pencapaian Liu Xun dan juga melontarkan perkataan yang manis untuk berkawan dengan Liu Xun. Selain itu, Sun Ce juga telah meminta Liu Xun membantu dia dalam membalas serangan yang sering dilakukan oleh hulubalang yang berpangkalan di Shangliao dengan alasan kekuatan pasukannya lemah dan tidak mampu melakukan serangan jarak jauh.

Liu Xun berasa sangat senang hati dan bangga kerana menerima hadiah dan permintaan bantuan daripada Sun Ce. Sebenarnya, Liu Xun memang berhajat untuk merebut kawasan Shangliao yang subur sejak awal. Jadi, Liu Xun yang terkena tipu daya akhirnya telah melancarkan serangan terhadap Shangliao.

Serentak dengan itu, Sun Ce telah melakukan pemantauan yang rapi terhadap pergerakan tentera Liu Xun. Sebaik sahaja Liu Xun telah mengetuai beberapa puluh ribu orang askar bertolak untuk menyerang Shangliao, Sun Ce telah mengambil kesempatan itu untuk menyerang kota Lu Jiang yang daya pertahanannya menjadi lemah tanpa pimpinan Liu Xun. Akhirnya, Sun Ce telah berjaya menawan kota Lu Jiang dengan mudah sekali.

Dalam rancangan sebelum ini, saya pernah perkenalkan taktik "Berpura-pura Menyerang di Timur tetapi Sasarannya adalah di Barat" dan "Selamatkan Negeri Zhao dengan Mengepung Negeri Wei". Taktik "Menarik Harimau untuk Meninggalkan Sarangnya" juga dianggap sebagai satu taktik yang amat berkesan.

Dalam penggunaan taktik "Berpura-pura Menyerang di Timur tetapi Sasarannya adalah di Barat", kita mesti mendapat maklumat sepenuhnya mengenai pihak lawan, menganalisis fikiran pihak lawan serta memperhatikan sebarang tindakan pihak lawan untuk membuat pertimbangan yang menyeluruh supaya keputusan yang betul dan tepat dapat dibuat.

Manakala, penggunaan taktik "Selamatkan Negeri Zhao dengan Mengepung Negeri Wei" perlu mengelakkan kekuatan utama musuh dan mencari bahagian-bahagian musuh yang lemah agar dapat menewaskan dan mengalahkan musuh.


Berbanding dengan dua taktik tersebut, "Menarik Harimau untuk Meninggalkan Sarangnya" menekankan penggunaan tipu muslihat supaya pihak musuh jauh daripada persekitaran tertentu atau kehilangan kelebihannya, kemudian barulah kita bertindak untuk mengalahkannya.

Berita:
Berita Galeri
Pelancongan:
Destinasi Mempesona Tarikan Bandar Warisan Budaya Melancong Bersama Editor Panduan Pelancong Galeri Majalah
Kebudayaan:
Budaya Tradisi Cerita Purba Tokoh Tersohor Opera Alat Muzik Klasik Kraf Tangan Pakaian Tradisi
Santai:
Makanan Hiburan Kesihatan Sukan
Sinar Islam:
Masjid Budaya Islam Etnik Minoriti Restoran Halal
Video:
Video
China ABC:
China ABC
Belajar Mandarin:
Belajar Mandarin
时时彩平台返点怎么算 时时彩平台返点怎么算 黑龙江时时彩开奖是频 内蒙古时时彩专家杀号 黑龙江时时彩出号 黑龙江时时彩官网平台
时时彩平台挂机软件 银狐时时彩登录 酷彩娱乐上鼎狐网 时时彩开户 时时彩怎么搭建 11选5时时彩上竤彩玩
重庆时时彩论坛 开时时彩群能赚钱吗 时时彩搭建方法 时时彩平台1970奖金 一号站彩票平台合法吗 时时彩赚钱秘籍
金百博时时彩骗局模式 时时彩玩法上鼎狐网 重庆时时彩鼎盛彩票网 凤凰彩票平台登录网址 重庆时时彩微信代理群 江西时时彩自动更新excel