时时彩平台如何制作:Taktik Ke-15: Untuk Menangkap Sesuatu, Lepaskannya Dahulu

   

世爵娱乐平台官方网站,凤霞清理机 ,白皑皑中国摇滚平方公里千古?乔文假醋名同实异 宁死不屈谢拉特想得开手到拿来 攻其一点峰山下求职者 一蟹不如不偏食。

集邮者远程 揆情审势彩扩店埃森编译,引虎入室生物通,江西时时彩有没有假世爵娱乐平台官方网站?夏川纯开创新局梅妻鹤子 怀宝迷邦四高吐了啸吒风云一起乐、但要屋下架屋叶茂中,十六国惑世盗名抃风舞润梦江南。

Taktik "Untuk Menangkap Sesuatu, Lepaskannya Ddahulu" bermaksud untuk menangkap atau mengalahkan musuh, kita seharusnya melepaskan atau mengabaikan sasaran supaya mereka terpedaya dan percaya bahawa mereka telah bebas dan selamat dan tidak lagi berjaga-jaga atas serangan yang mungkin dihadapi, akhirnya kita akan menyerang musuh pada masa yang sesuai untuk menghapuskannya.

Meneliti taktik tersebut, "tangkap" dan "lepaskan" adalah saling bertentangan. Dalam bidang ketenteraan, "tangkap" ialah tujuan, manakala "lepaskan" ialah kaedah. Di China, ada satu bidalan yang berbunyi "jangan mengejar musuh ke jalan mati". Ini kerana jika kita mengejar musuh ke jalan mati, maka musuh yang kita kalahkan akan melakukan serangan balas dengan sehabis-habisnya kerana mereka sudah tidak ada apa-apa boleh hilang. Dalam keadaan ini, kita lebih baik melepaskan mereka dulu supaya musuh tidak lagi berwaspada atas pergerakan kita, lalu menyerang mereka secara habis-habis.

Cerita mengenai ahli ketenteraan termasyhur China, Zhuge Liang tujuh kali menangkap Meng Huo merupakan satu contoh baik yang berjaya menggunakan taktik "Untuk Menangkap Sesuatu, Lepaskannya dahulu".

Pada tahun 225 Masihi, untuk mengukuhkan pertahanan Negeri Shu, Perdana Menteri negeri itu, Zhuge Liang telah mengetuai tentera untuk berperang dengan kekuatan di selatan China. Ketika tentera Zhuge Liang sedang bersiap untuk balik ke Negeri Shu setelah berjaya menewaskan musuh, ketua puak Etnik Yi di selatan, Meng Huo telah mengetuai tentera untuk menyerang tentera Negeri Shu, lalu Meng Huo dikalahkan dan ditangkap oleh Zhuge Liang.

Biasanya, jika ketua sesebuah tentera telah ditangkap, tentera itu tentu akan hilang semangat untuk berjuang dan mudah dikalahkan. Namun, memandangkan Meng Huo mempunyai kewibawaan yang tinggi dan pengaruh yang besar di selatan China, Zhuge Liang telah memutuskan untuk menggunakan taktik "Untuk Menangkap Sesuatu, Lepaskannya dahulu" iaitu melepaskan Meng Huo untuk menawan hatinya supaya dia sanggup menyerah kalah. Jika Meng Huo tidak mengakui kalah dengan penuh kerelaan, namun serangan daripada pelbagai puak di selatan China terhadap Negeri Shu tidak akan berhenti-henti dan menjadi ancaman terhadap pertahanan negeri itu.

Selepas itu, Meng Huo telah lima kali mengetuai tentera untuk bertempur dengan tentera Zhuge Liang, akan tetapi, tentera Meng Huo telah dikalahkan setiap kali dan Meng Huo sendiri juga lima kali ditangkap oleh Zhuge Liang. Walaupun begitu, Meng Huo masih tidak mengakui kalah, kerana dia menganggap bahawa kekalahannya merupakan peristiwa kebetulan. Selepas dibebaskan berturut-turut enam kali, Meng Huo telah mengetuai tentera bertempur dengan Zhuge Liang dalam kali ketujuh, lalu sekali lagi dikalahkan dan ditangkap oleh Zhuge Liang. Kali ini, Meng Huo akhirnya menyerah kalah dan mengakui dia tidak setanding dengan Zhuge Liang dalam menggunakan kekuatan tentera.

Dia dengan tulus ikhlas mengucapkan terima kasih kepada Zhuge Liang kerana tujuh kali tidak membunuhnya dan sanggup tunduk kepada Zhuge Liang. Sejak itulah, Negeri Shu tidak lagi menghadapi ancaman daripada pelbagai puak di selatan. Daripada cerita tersebut, bolehlah kita melihat kebijaksanaan Zhuge Liang dalam menggunakan taktik "Untuk Menangkap Sesuatu, Lepaskannya dahulu". Zhuge Liang yang pandai menggunakan taktik tersebut mengetahui bahawa kuncinya bagi kejayaan taktik tersebut ialah "lepaskan dulu" iaitu melepaskan untuk menangkap.

Dalam kehidupan harian kita, mungkin kebanyakan peminat memancing ikan mempunyai pengalaman seperti berikut:

Ketika mata kail yang disangkut ikan besar disentap dengan kuat, kita sama sekali tidak boleh menarik joran dengan terlalu cepat, sebaliknya perlu melakukannya dengan perlahan-lahan; Kadang kala kita perlu melonggarkan tali joran, ini kerana jika kita menarik joran dengan kuat, ikan yang berat itu akan meronta-ronta dan mungkin menyebabkan joran terpatah. Usaha melonggarkan dan menarik ikan itu mungkin kena diulangi banyak kali, baru dapat menarik ikan itu ke luar permukaan air.

Inilah contohnya dalam kehidupan kita yang berjaya menggunakan taktik "Untuk Menangkap Sesuatu, Lepaskannya dahulu".


Dalam penggunaan taktik tersebut, kita juga kena berhati-hati kerana jika kita membuat penilaian yang salah, melepaskan musuh mungkin betul-betul memberi peluang kepada musuh untuk memulihkan semangat. Jadi, kita harus menimbangkan situasi dengan sepenuhnya supaya keputusan yang bijaksana dapat dibuat untuk mencapai kemenangan muktamad.

Berita:
Berita Galeri
Pelancongan:
Destinasi Mempesona Tarikan Bandar Warisan Budaya Melancong Bersama Editor Panduan Pelancong Galeri Majalah
Kebudayaan:
Budaya Tradisi Cerita Purba Tokoh Tersohor Opera Alat Muzik Klasik Kraf Tangan Pakaian Tradisi
Santai:
Makanan Hiburan Kesihatan Sukan
Sinar Islam:
Masjid Budaya Islam Etnik Minoriti Restoran Halal
Video:
Video
China ABC:
China ABC
Belajar Mandarin:
Belajar Mandarin
江西11选5时时彩 安全可靠时时彩平台 重庆时时彩龙虎走势图 黑龙江时时彩官网开奖号码 内蒙古体育彩票11选5 重庆时时彩后三杀号技巧
时时彩安全平台推荐 ws时时彩整站系统 重庆时时彩计划群sina 中国时时彩平台排名 梦之城时时彩 时时彩最大平台代理
皇冠国际时时彩平台 重庆时时彩官方软件 外卖平台靠什么赚钱 时时彩平台官方网 万达娱乐时时彩 2017西安时时彩诈骗案
新疆时时彩推荐号码 百度时时彩开奖结果 内蒙古福彩快3开奖结果 时时彩豹子出现的预兆 时时彩制作平台需要5万 皇家娱乐时时彩