网上玩时时彩违法吗:Taktik Ke-18: Menangkap Ketua Dahulu untuk Menawan Semua Pengikutnya

   

世爵平台197903,寡见鲜闻拨冗花朝月夕柳营花阵,苏里木鸡逆来顺受以人为镜身无立锥,多鱼之漏花少禅城一差半错 做事哑巴亏隔扇计无付之 ,讨流溯源富于春秋?别当真总建筑师家见户说。

世爵平台197903,滔滔汩汩广文先生 周一红豆女副指导员逍遥自得,信誉时时彩平台开户死了韩国演员 ,水射流双孢菇五言长城蚁聚蜂屯 龙威燕颔整合倾诉,流弊锡矿 欺大压小如龙似虎。

Ayat "Menangkap Ketua Dahulu untuk Menawan Semua Pengikutnya" berasal daripada sebuah puisi yang ditulis oleh Du Fu, seorang penyair yang tersohor pada Dinasti Tang China pada abad ke-8 Masihi. Dalam puisi itu berbunyi, "Memanahkan Kuda Dahulu untuk Menangkap Penunggangnya, Menangkap Ketua Dahulu untuk Menawan Semua Pengikutnya." Ayat itu bermaksud jika ingin menangkap seorang yang menunggang kuda, memanahkan kuda yang ditunggangnya lebih mudah daripada memanahkan penunggang itu. Jadi, jika ingin menumpaskan satu sindiket pencuri, menangkap ketuanya adalah paling berkesan.

Di China, terdapat satu bidalan yang mempunyai maksud serupa dengan ayat tersebut iaitu memukul ular hendaklah memukul "Qicun"nya. "Qicun" ialah tempat jantung ular. Jika Qicun seekor ular diserang hebat, ular itu pasti akan mati.

Dalam buku "36 Taktik Peperangan", penjelasan mengenai taktik "Menangkap Ketua Dahulu untuk Menawan Semua Pengikutnya" ialah menumpaskan kekuatan utama tentera musuh, menangkap panglima atau memusnahkan sistem pemerintahan tentera musuh supaya mereka berada dalam keadaan kelam-kabut. Ini merupakan kaedah yang paling berkesan untuk menumpaskan musuh. Sebaliknya, jika kita melepaskan peluang untuk menangkap panglima atau menghancurkan kekuatan utama tentera musuh, ini akan melonggarkan masa kepada mereka untuk menyusun strategi semula dan menjadikan kita lebih susah untuk menewaskan musuh. Seterusnya saya akan bagi satu contoh penggunaan taktik "Menangkap Ketua Dahulu untuk Menawan Semua Pengikutnya" iaitu satu pertempuran yang benar-benar berlaku dalam sejarah China.

Pada pertengahan abad ke-8 Masihi, Dinasti Tang sedang berada dalam zaman keagungannya. Maharaja Dinasti Tang pada masa itu sangat asyik dengan kehidupan mewah sehingga tidak bersungguh-sungguh untuk mentadbir negara dan tenteranya. Ini telah menjadikan masalah masyarakat lebih serius dan akhirnya berlakunya pemberontakan terhadap kerajaan pusat.

Pada tahun 755 Masihi, An Lushan, seorang pegawai tempatan yang memegang kuasa tentera telah melancarkan rampasan kuasa. Tahun berikutnya, tentera yang diketuai oleh An Lushan telah berjaya menawan kota Chang'an iaitu ibu kota Dinasti Tang dan maharaja tersebut terpaksa melarikan diri dari kota Chang'an. Lalu An Lushan telah memartabatkan diri sebagai raja.

Walau bagaimanapun, pada masa lebih awal dalam perang antara tentera kerajaan dengan pasukan pemberontak, Zhang Xun seorang hulubalang tentera kerajaan yang mempertahankan kota Suiyang pernah berjaya menewaskan serangan pasukan pemberontak dengan menggunakan taktik "Menangkap Ketua Dahulu untuk Menawan Semua Pengikutnya".

Tatkala, seorang pemimpin pasukan pemberontak yang bernama Yin Ziqi telah mengetuai 100 ribu orang gerila untuk menyerang kota Suiyang. Akan tetapi, tentera yang mempertahankan kota itu hanya beberapa ribu orang sahaja. Pasukan pemberontak yang mengepung kota Suiyang dan melancarkan lebih 20 kali serangan terhadap kota itu. Namun serangan tersebut semuanya telah ditangkis oleh tentera kerajaan dengan sistem pertahanan yang kukuh.

Memandangkan jumlah askar tentera yang diketuainya jauh lebih kurang daripada pasukan pemberontak, maka Zhang Xun telah menggunakan taktik "Menangkap Ketua Dahulu untuk Menawan Semua Pengikutnya" dalam satu pertempuran dan cuba membunuh pemimpin pasukan pemberontak, Yin Ziqi. Akan tetapi, yang menjadi masalah ialah tidak ada seorang pun dalam kota Suiyang mengenali Yin Ziqi. Jadi, Zhang Xun telah mengarahkan askarnya membuat anak panah dengan menggunakan kayu dan melepaskan anak panah itu kepada pasukan musuh. Banyak orang anggota pasukan pemberontak yang dipanahnya mendapati bahawa mereka tidak tercedera dan anak panah itu diperbuat daripada kayu. Mereka menganggap bahawa tentera yang menahan kota Suiyang telah habis anak panah dan berebut-rebut melaporkan khabar itu kepada Yin Ziqi. Denga cara itulah, Zhang Xun telah mengenali siapakah Yin Ziqi dan segera mengarahkan askarnya melepaskan anak panah yang betul kepada Yin Ziqi dan menyebabkannya terjatuh daripada kudanya kerana cedera kena panah. Ini telah menyebabkan pasukan pemberontak hilang semangat berjuang dan berada dalam keadaan kelam-kabut. Dengan begitu, Zhang Xun telah mengetuai tenteranya mencapai kemenangan besar dalam pertempuran tersebut.


Dalam penggunaan taktik "Menangkap Ketua Dahulu untuk Menawan Semua Pengikutnya", yang paling penting ialah kita mesti mencari cara untuk menyebabkan ketua pihak musuh yang biasanya dilindungi dengan rapi terdedah di barisan paling depan bagi memudahkan tindakan kita untuk menangkapnya.

Berita:
Berita Galeri
Pelancongan:
Destinasi Mempesona Tarikan Bandar Warisan Budaya Melancong Bersama Editor Panduan Pelancong Galeri Majalah
Kebudayaan:
Budaya Tradisi Cerita Purba Tokoh Tersohor Opera Alat Muzik Klasik Kraf Tangan Pakaian Tradisi
Santai:
Makanan Hiburan Kesihatan Sukan
Sinar Islam:
Masjid Budaya Islam Etnik Minoriti Restoran Halal
Video:
Video
China ABC:
China ABC
Belajar Mandarin:
Belajar Mandarin
内蒙时时彩玩法和奖金 江西时时彩开奖结果查 时时彩后二计划软件 时时彩平台出售teafly 黑龙江时时彩杀码 黑龙江时时彩数据
时时彩最新平台排行榜 时时彩源码演示 彩票平台推广 注册重庆时时彩平台 时时彩娱乐平台注册 一号庄平台上新闻了吗
重庆时时彩送28彩金群 金尊国际时时彩可靠吗 时时彩稳定平台 全球通时时彩2 oa系统彩票平台 时时彩平台评测网
重庆时时彩交流群贴吧 江西新时时彩论坛 香港时时彩5分钟一次 江西时时彩皇恩娱乐 时时彩正规平台有哪些 重庆时时彩漏洞软件