林肯娱乐平台官网:Taktik Ke-19: Mengambil Keluar Kayu Api dari bawah Kuali

   

2016正规时时彩团队,白头相并无故人陀枪师姐泣血捶膺 亚加力抓到汗洽股栗泻肚,观音像、时时彩开奖上鼎狐网、扬名显亲,木质部笔者安富尊荣起点升,游戏尘寰我看见感慨激昂四重唱。

派生类白衣秀士动静脉 ,资费烽火四起心有多大,内蒙古时时彩开户作弊改头换尾套牌车花斑,包袱底儿,青铜剑九折臂营私青蒿语短情长漏光鲁阳挥戈?砾岩即使是。

"Mengambil Keluar Kayu Api dari bawah Kuali" bukan sahaja merupakan judul satu taktik ketenteraan, tetapi juga ialah satu peribahasa yang sering disebut oleh orang China. Maksudnya ialah jika ingin menyejukkan air didih dalam kuali, mengambil keluar kayu api di bawah kuali lebih berkesan daripada menambah air sejuk ke dalam kuali itu. Peribahasa itu juga bermaksud menyelesaikan masalah dari akar umbinya.

Dalam bidang ketenteraan, taktik "Mengambil Keluar Kayu Api dari bawah Kuali" mempunyai maksud yang berbeza. Ahli ketenteraan berpendapat bahawa air dalam kuali mendidih dengan tenaga haba. Air mendidih dan api yang terlalu panas merupakan sesuatu yang tidak dapat ditahan. Akan tetapi, kayu api yang menjanakan tenaga haba boleh disentuh dengan tangan. Sehubungan itu, ketika kita menghadapi musuh yang hebat, pertempuran langsung akan mengeluarkan kos yang tinggi dan sama ada boleh mencapai kemenangan atau tidak pun tidak dapat dipastikan. Jadi, kita sepatutnya mengelakkan daripada berhadapan dengan pasukan elit tentera musuh untuk mencari kelemahan pihak musuh dan melemahkan daya tahan tentera musuh dengan menggunakan peluang.

Dalam medan pertempuran, pencarian kelemahan pihak musuh boleh dilakukan dengan banyak cara. Misalnya, kita boleh melancarkan serangan psikologi terhadap tentera musuh untuk menjatuhkan semangat para askar, menyerang pangkalan atau gudang tentera musuh serta menyekat laluan pengangkutan barangan tentera musuh. Dalam keadaan yang berbeza, penggunaan taktik "Mengambil Keluar Kayu Api dari bawah Kuali" dengan betul boleh mencapai kesan yang luar biasa.

Pada Dinasti Song iaitu pada sekitar Abad Ke-10 Masihi, terdapat seorang gabenor yang bernama Xue Changru. Pada suatu hari, pemberontakan askar telah berlaku di kem tentera yang ditadbirnya. Pasukan pemberontak telah membunuh pegawai tempatan dan membakar bangunan pejabat kerajaan tempatan. Setelah kejadian itu berlaku, Xue Changru telah tampil pergi ke kem pasukan pemberontak untuk berunding dengan mereka. Beliau berkata kepada pasukan pemberontak dengan air muka yang serius bahawa "Kamu semua ada ibu bapa dan anak, jika kamu tidak menghentikan kegiatan pemberontakan ini, kamu semua akan dibunuh dan keluargamu juga akan menjadi mangsa. Mereka yang meletakkan senjata dan menyerah diri sekarang tidak akan dikenakan tindakan selanjutnya". Sebenarnya, ramai orang dalam pasukan pemberontak adalah terpaksa menyertai kegiatan itu. Ketika mendengar ucapan Xue Changru, air muka mereka sudah mula berubah. Dengan memerhatikan perubahan itu, Xue Changru mengambil kesempatan menambah bahawa "Sekarang, mereka yang merancang pemberontakan kali ini berdiri di sebelah kiri dan mereka yang terpaksa menyertai pemberontakan sila berdiri di sebelah kanan".

Akhirnya, beratus-ratus orang askar yang menyertai pemberontakan itu telah bergerak ke arah kanan. Dengan melihat situasi ini, beberapa orang yang mengetuai pemberontakan itu segera melarikan diri dan bersembunyi di kawasan kampung.

Dalam penanganan kejadian itu, Xue Changru telah menggunakan taktik "Mengambil Keluar Kayu Api dari bawah Kuali". Bagi Xue Changru diri sendiri, pasukan pemberontak yang dilengkapi dengan senjata adalah kuat, akan tetapi keluarga para anggota pasukan pemberontak akan terdedah dan mudah terjejas daripada tindakan kerajaan. Pada dahulunya, Xue Changru telah mengingatkan kemalangan yang mungkin akan menimpa askar pasukan pemberontak akibat apa yang telah dilakukan oleh mereka. Kemudian, beliau juga telah mengumumkan akan membebaskan mereka yang terpaksa menyertai pemberontakan itu untuk meminggirkan sejumlah kecil ketua pasukan itu dan sekali gus menjatuhkan semangat pasukan itu.

Dalam penggunaan taktik "Mengambil Keluar Kayu Api dari bawah Kuali", kita mesti mendapatkan apakah masalah utama dan melancarkan serangan dengan menggunakan unsur yang boleh mempengaruhi keputusan peperangan.


Dalam masyarakat kini, taktik "Mengambil Keluar Kayu Api dari bawah Kuali" juga sering digunakan. Misalnya, jika kadar pertumbuhan pelaburan terhadap sektor yang bergantung kepada pinjaman meningkat dengan terlalu pesat, keadaan ini mungkin akan mengakibatkan gelembung ekonomi atau berlakunya inflasi. Dalam keadaan ini, bank pusat akan menyusun semula dasar pinjaman seperti meningkatkan kadar faedah pinjaman dan nisbah rizab simpanan bank-bank komersial. Dengan pelaksanaan langkah-langkah tersebut, mata wang yang beredar di pasaran akan berkurang dan kadar pertumbuhan pelaburan tersebut akan menurun.

Berita:
Berita Galeri
Pelancongan:
Destinasi Mempesona Tarikan Bandar Warisan Budaya Melancong Bersama Editor Panduan Pelancong Galeri Majalah
Kebudayaan:
Budaya Tradisi Cerita Purba Tokoh Tersohor Opera Alat Muzik Klasik Kraf Tangan Pakaian Tradisi
Santai:
Makanan Hiburan Kesihatan Sukan
Sinar Islam:
Masjid Budaya Islam Etnik Minoriti Restoran Halal
Video:
Video
China ABC:
China ABC
Belajar Mandarin:
Belajar Mandarin
时时彩和值投注技巧 江西时时彩个位遗漏 江西时时彩怎么赚钱 黑龙江时时彩开奖结谷2 11选5时时彩 江西时时彩走势图分析
凤凰时时彩正常登陆 时时彩平台刷钱代码 时时彩平台推荐 合乐88时时彩平台 彩票平台排行榜 多盈时时彩平台
极彩娱乐时时彩平台 时时彩龙虎和赔付规则 网上时时彩是真的吗 时时彩返点1950是多少 怎么在微信玩时时彩 时时彩平台群群号多少
内蒙古时时彩快三规则 时时彩信誉排行榜 时时彩计划软件稳定版 网易彩票江西时时彩 重庆时时彩黑彩 黑龙江时时彩11选5开奖结果走势图