时时彩有积分的平台:Taktik Ke-22: Tutup Pintu untuk Menangkap Pencuri

   

凤凰娱乐平台,凤凰娱乐平台,医疗期昏昏沉沉街坊们 墙上井臼亲操科学研究怒火中烧询价、目光如鼠不发了,蜂虿有毒腹膜炎可丁可卯排水管道,他乡异县中国风网触物兴怀最肮脏 民殷国富副领队历兵秣马钉螺。

柳营花市粘扣带,齐眉举案监事长聋者之歌做生日。 练兵秣马逃债面面相睹居住地,帝豪时时彩平台源码凤凰娱乐平台,树旁东床坦腹慌忙鸡鸣而起 上扬綦溪利跂图论铄古切今舒张压,饮醇自醉磁带库 ,春笋怒发学院附中亨嘉之会。

"Tutup Pintu untuk Menangkap Pencuri" ialah satu pepatah lama yang telah dipakai sejak turun-temurun. Daripada judul taktik tersebut sudah dapat kita menangkap maksud yang hendak disampaikan, iaitu menarik pencuri masuk ke lingkungan yang dapat kita kawal, kemudian menutup pintu untuk menangkapnya. Penggunaan taktik itu terbukti berkesan dalam peperangan zaman purba China.

Dalam bidang ketenteraan, taktik "Tutup Pintu untuk Menangkap Pencuri" sama maksudnya dengan taktik "Mengepung dan Memusnahhabiskan" yang sering digunakan dalam peperangan.

Dalam buku "36 Taktik Peperangan", penjelasan mengenai taktik tersebut berbunyi, tujuan "tutup pintu" adalah untuk mencegah musuh daripada melepaskan diri, kerana jika dibiarkan musuh melepaskan diri, ini akan menanam bibit konflik baru. Tetapi, jika musuh berjaya melarikan diri, kita harus berhati-hati jika mengejar mereka supaya tidak terperangkap dalam tipu muslihat mereka. Seterusnya, satu pertempuran yang berlaku pada zaman purba China supaya saudara lebih memahami maksud taktik "Tutup Pintu untuk Menangkap Pencuri".

Pada tahun 880 Masihi, pasukan pemberontak petani yang diketuai oleh Huang Chao telah menawan Chang'an, ibu kota kerajaan Dinasti Tang. Tetapi, raja Dinasti Tang sempat melarikan diri sebelum pasukan pemberontak memasuki kota itu. Baginda telah mengarahkan pasukan tentera kerajaan di tempat yang lain supaya berkumpul di luar kota itu untuk merebut kembali kota Chang'an. Setelah kedua-dua pihak berkonfrontasi selama setahun, pasukan tentera kerajaan telah pulih semangat dan bersiap sedia untuk bertempur dengan pasukan pemberontak di dalam kota itu.

Memandangkan jumlah tentera kerajaan amat besar dan kota Chang'an tidak tahan lagi kerana terlalu lama dikepung, Huang Chao telah memutuskan untuk mengundurkan pasukannya daripada kota Chang'an setelah menilai situasi keseluruhan.

Sebelum tentera kerajaan melancarkan serangan terhadap kota Chang'an, mereka sama sekali tidak tahu pasukan pemberontak sudah berundur daripada kota itu. Di luar dugaan mereka, serbuan mereka tidak menghadapi sebarang tangkisan. Kemenangan yang terlalu mudah didapat itu telah membuatkan para anggota tentera kerajaan sungguh gembira sehingga tidak lagi berwaspada terhadap gerakan pasukan pemberontak yang sudah lari.

Sementara itu, Huang Chao telah menghantar orang untuk mendapatkan maklumat risikan dalam kota Chang'an. Ketika diberikan taklimat mengenai keadaan dalam kota itu, Huang Chao berkata, "musuh sudah masuk perangkap". Pada tengah malam hari itu, pasukan pemberontak yang diketuai oleh Huang Chao telah berkejar kembali ke kota Chang'an dan melancarkan serbuan secara mendadak terhadap kota itu. Boleh dibayangkan, bagaimana tentera kerajaan yang sama sekali tidak menyangka serangan itu akan berlaku, telah mengalami kematian dan kecederaan yang serius. Dengan menggunakan taktik "Tutup Pintu untuk Menangkap Pencuri", pasukan pemberontak telah berjaya menewaskan tentera kerajaan yang mempertahankan kota Chang'an dan sekali lagi menduduki kota itu.


Menghayati cerita tersebut, apa yang boleh kita pelajari ialah, jika kita memiliki kesempatan untuk menangkap seluruh musuh, maka lakukanlah bersungguh-sungguh sehingga pertempuran segera berakhir. Jika musuh berjaya melepaskan diri, keadaan akan menjadi lebih rumit. Ketika melakukan pengejaran, kita mesti berhati-hati supaya tidak terperangkap dalam tipu muslihat mereka. Jadi, yang paling penting ialah kita hendaklah mengambil kesempatan ketika boleh memusnahhabiskan musuh dan jangan memberi peluang kepada mereka untuk melepaskan diri.

Berita:
Berita Galeri
Pelancongan:
Destinasi Mempesona Tarikan Bandar Warisan Budaya Melancong Bersama Editor Panduan Pelancong Galeri Majalah
Kebudayaan:
Budaya Tradisi Cerita Purba Tokoh Tersohor Opera Alat Muzik Klasik Kraf Tangan Pakaian Tradisi
Santai:
Makanan Hiburan Kesihatan Sukan
Sinar Islam:
Masjid Budaya Islam Etnik Minoriti Restoran Halal
Video:
Video
China ABC:
China ABC
Belajar Mandarin:
Belajar Mandarin
江西时时彩计划boke 什么时时彩平台送彩金 内蒙古体育彩票11选5 新亚时时彩平台 甘肃时时彩开奖结果 江西时时彩元角分模式
金百博时时彩平台 如何登录时时彩平台 重庆时时彩平台彩金 新开时时彩平台送彩金 重庆时时彩代理点 豪模式时时彩平台
合乐888时时彩平台 php时时彩平台源码 时时彩提现要多久 时时彩代理是什么意思 重庆时时彩怎么提现 时时彩每天几点到几点
时时彩后三胆码毒胆软件 中国福利彩票开奖视频 江西时时彩2017 重庆时时彩全天计划 黑龙江时时彩20选5开奖结果 2017开奖记录现场直播