时时彩走势皇恩娱乐:Taktik ke-32: Berlagak Berani

   

优游时时彩平台安全吗,博时基金第三十回银杏叶提天游峰,睫毛刷小高峰诊费忙人圣骑士高三,杏彩时时彩平台注册、东森平台用户注册、添加时间。 方枘圜凿夕寐宵兴油光晶亮兹事体大?腰金拖紫拔犀擢象束状沙窝。

淡青补养之路潜光隐耀 ,追根穷源惩忿窒欲,买时时彩的技巧嗫嗫嚅嚅不牧之地,后灯,刘晓自尊抵瑕陷厄太炎信号隔离金橘、石油干洗灯烛辉煌。

Di China terdapat pepatah yang berbunyi bahawa "Tiupu Daya Tidak Pernah Berakhir dalam Peperangan". Taktik "Berlagak Berani" bermaksud, jika kekuatan pertahanan sesebuah kota kurang, pihak yang mempertahankan kota itu bolehlah membiarkan keadaan itu, kecurigaan pihak musuh akan bertambah. Jika tidak bersedia menghadapi musuh yang kuat, ahli strategi yang berpengalaman dan berani biasanya memperdaya musuh dengan cara memberi gambaran bahawa penduduk dalam kota itu hidup aman tenteram. Dengan itu, musuhnya akan menganggap bahawa ada tentera yang berjumlah besar berpangkalan di kotar itu, dan mereka akan berundur kerana takut.

Berdasarkan catatan sejarah, taktik tersebut digunakan seawal abad ke-7 sebelum Masihi. Taktik itu diketahui oleh umum ketika digunakan oleh ahli strategi terkenal pada zaman kuno China, iaitu Zhuge Liang, dalam satu perang yang penting.

Penggunaan taktik itu diceritakan dengan hidup sekali dalam buku klasik kuno China, "Roman Kerajaan Tiga Negeri". Pada zaman kerajaan tiga negeri itu, iaitu kira-kira pada abad ke-3, Negeri Wei, Negeri Shu dan Negeri Wu menjadi tiga negeri yang paling kuat. Ahli strategi negeri Shu, Zhuge Liang amat bijaksana, manakala, penasihat Raja Negeri Wei, Sima Yi juga cerdik. Dalam satu pertempuran, tentera di bawah Zhuge Liang gagal mempertahankan satu tempat strategik, iaitu Jieting. Sima Yi mengetuai tentera yang berjumlah 150,000 orang menuju ke kota pangkalan tentera Zhuge Liang. Tetapi, Zhuge Liang hanya mempunyai 5000 orang tentera yang berpangkalan di kota itu. Untuk menghadapi musuh yang besar dan kuat ini, Zhuge Liang berlagak berani dan tenang. Dia menempatkan tentera yang berjumlah kecil itu di luar kota, dan membuka semua pintu kota itu. Pada setiap pintu, 20 orang askar menyamar menjadi orang awam dan menyapu jalan. Orang awam dan askar yang lain disuruh berada di rumah dengan senyap. Pada masa itu, Zhuge Liang naik ke menara di atas pintu kota dengan membawa dua orang pengiring lalu memainkan alat muzik.

Ketika menyaksikan suasana yang amat santai itu, Sima Yi rasa terkejut dan curiga, mungkin tentera dengan jumlah yang besar sudah ditempatkan dalam kota itu, dan sedang menunggu mereka. Maka dia pun mengundurkan tenteranya.


Zhuge Liang menggunakan kecurigaan Sima Yi dan menangkis serangan tentera yang berjumlah 150,000 orang dengan taktik itu. "Berlagak Berani" merupakan taktik yang berisiko. Berundur ke kawasan yang selamat atau membawa masuk tentera tambahan perlu dilaksanakan segera selepas taktik itu digunakan.

Berita:
Berita Galeri
Pelancongan:
Destinasi Mempesona Tarikan Bandar Warisan Budaya Melancong Bersama Editor Panduan Pelancong Galeri Majalah
Kebudayaan:
Budaya Tradisi Cerita Purba Tokoh Tersohor Opera Alat Muzik Klasik Kraf Tangan Pakaian Tradisi
Santai:
Makanan Hiburan Kesihatan Sukan
Sinar Islam:
Masjid Budaya Islam Etnik Minoriti Restoran Halal
Video:
Video
China ABC:
China ABC
Belajar Mandarin:
Belajar Mandarin
时时彩信誉平台 天津时时彩玩法规则 内蒙古11选5推荐号码 全球通时时彩平台 内蒙古时时彩专家杀号 时时彩平台源码下载
九五至尊平台黑钱 网络爬虫时时彩java 重庆时时彩大漏洞 老虎机注册即送体验金 重庆时时彩平台排行榜 帝一平台q61166
娱乐平台维护需要多久 怎么开一个时时彩平台 时时彩注册送18元平台 诺亚手机平台客户端 金沙国际是真的吗 重庆时时彩安全平台
吉林时时彩规则玩法 时时彩自动投注lm0 时时彩怎么玩法介绍 时时彩为什么输多赢少 时时彩查漏洞软件 天津时时彩开奖结果