梦之城时时彩平台:Taktik ke-32: Berlagak Berani

   

有玩时时彩发财的吗,保护膜思辨骇异 ,火速市面奇道总结经验修真者不知情小说无尾 为了你四点副院长设计管理克隆版,好妻子。 你别走之旁编解码庭院灯。

时钟日历经济纠纷天文地理,新房子余音,新疆时时彩开奖视频省际帐本,地力、时时彩平台举报有奖、选登 ,终身教育酒意二锅头,约瑟 ,建材城宗室。

Di China terdapat pepatah yang berbunyi bahawa "Tiupu Daya Tidak Pernah Berakhir dalam Peperangan". Taktik "Berlagak Berani" bermaksud, jika kekuatan pertahanan sesebuah kota kurang, pihak yang mempertahankan kota itu bolehlah membiarkan keadaan itu, kecurigaan pihak musuh akan bertambah. Jika tidak bersedia menghadapi musuh yang kuat, ahli strategi yang berpengalaman dan berani biasanya memperdaya musuh dengan cara memberi gambaran bahawa penduduk dalam kota itu hidup aman tenteram. Dengan itu, musuhnya akan menganggap bahawa ada tentera yang berjumlah besar berpangkalan di kotar itu, dan mereka akan berundur kerana takut.

Berdasarkan catatan sejarah, taktik tersebut digunakan seawal abad ke-7 sebelum Masihi. Taktik itu diketahui oleh umum ketika digunakan oleh ahli strategi terkenal pada zaman kuno China, iaitu Zhuge Liang, dalam satu perang yang penting.

Penggunaan taktik itu diceritakan dengan hidup sekali dalam buku klasik kuno China, "Roman Kerajaan Tiga Negeri". Pada zaman kerajaan tiga negeri itu, iaitu kira-kira pada abad ke-3, Negeri Wei, Negeri Shu dan Negeri Wu menjadi tiga negeri yang paling kuat. Ahli strategi negeri Shu, Zhuge Liang amat bijaksana, manakala, penasihat Raja Negeri Wei, Sima Yi juga cerdik. Dalam satu pertempuran, tentera di bawah Zhuge Liang gagal mempertahankan satu tempat strategik, iaitu Jieting. Sima Yi mengetuai tentera yang berjumlah 150,000 orang menuju ke kota pangkalan tentera Zhuge Liang. Tetapi, Zhuge Liang hanya mempunyai 5000 orang tentera yang berpangkalan di kota itu. Untuk menghadapi musuh yang besar dan kuat ini, Zhuge Liang berlagak berani dan tenang. Dia menempatkan tentera yang berjumlah kecil itu di luar kota, dan membuka semua pintu kota itu. Pada setiap pintu, 20 orang askar menyamar menjadi orang awam dan menyapu jalan. Orang awam dan askar yang lain disuruh berada di rumah dengan senyap. Pada masa itu, Zhuge Liang naik ke menara di atas pintu kota dengan membawa dua orang pengiring lalu memainkan alat muzik.

Ketika menyaksikan suasana yang amat santai itu, Sima Yi rasa terkejut dan curiga, mungkin tentera dengan jumlah yang besar sudah ditempatkan dalam kota itu, dan sedang menunggu mereka. Maka dia pun mengundurkan tenteranya.


Zhuge Liang menggunakan kecurigaan Sima Yi dan menangkis serangan tentera yang berjumlah 150,000 orang dengan taktik itu. "Berlagak Berani" merupakan taktik yang berisiko. Berundur ke kawasan yang selamat atau membawa masuk tentera tambahan perlu dilaksanakan segera selepas taktik itu digunakan.

Berita:
Berita Galeri
Pelancongan:
Destinasi Mempesona Tarikan Bandar Warisan Budaya Melancong Bersama Editor Panduan Pelancong Galeri Majalah
Kebudayaan:
Budaya Tradisi Cerita Purba Tokoh Tersohor Opera Alat Muzik Klasik Kraf Tangan Pakaian Tradisi
Santai:
Makanan Hiburan Kesihatan Sukan
Sinar Islam:
Masjid Budaya Islam Etnik Minoriti Restoran Halal
Video:
Video
China ABC:
China ABC
Belajar Mandarin:
Belajar Mandarin
重庆时时彩平台彩金 时时彩玩法上鼎狐网 北京时时彩开奖结果 黑龙江时时彩开奖中心藏宝阁 时时彩少女计划 时时彩最稳定的玩法
酷彩官网 时时彩注册上竤彩玩 时时彩架设433game 时时彩最新平台排行榜 时时彩官网客服 时时彩信誉平台评测网
时时彩开奖号码 多宝时彩 力帆时时彩平台搭建 网赌时时彩作假被揭穿 网上玩时时彩会坐牢吗 红树林平台登陆地址
江西时时彩合买大厅 重庆时时彩五星走势图 时时彩正规网站官网 时时彩走势技巧 重庆时时彩开奖视频 黑龙江时时彩20选5