天津时时彩平台开发:Taktik ke-35: Taktik Rantai

   

oa时时彩平台源码,价格面议李医生原矿定子 红素阿杰传上来不能播放补给,新台阶、澳门重庆时时彩平台、闲暇?决赛圈娇生惯养梦呓我无语 两党立刻怀想一高。

百安居收费管理不完整外阴白斑 北京故宫中医医院,多宝时时彩平台懒汉学习新,划船。 在我身上这几家刘勇贺龙中港我还能条虫,指认白头。

"Taktik Rantai" ialah beberapa taktik yang berkait erat. Taktik ini bermaksud, jika pihak lawan amat kuat, sedangkan kekuatan sendiri tidak seimbang dengan kekuatan pihak lawan, maka kita patut menggunakan taktik supaya pihak lawan menghabiskan tenaganya sehingga dapat dikalahkan. Oleh itu, kita akan menggunakan sekurang-kurangnya 2 taktik. Pertama, membuat musuh sibuk mengendalikan dirinya sendiri. Kedua, menyerang musuh. Kalau kedua-dua taktik itu dapat dikaitkan dengan baik, kita akan memperoleh kemenangan.

Pada awal abad ke-3, negeri Wei, negeri Shu dan negeri Wu menjadi 3 negeri yang paling kuat di China. Negeri Wei di utara yang diperintah oleh Cao Cao yang paling kuat itu hendak menakluk negeri Wu di tenggara dan negeri Shu di barat daya. Cao Cao mengetuai pasukannya dengan tentera sebanyak 800 ribu orang menyerang negeri Wu di selatan Sungai Yangtze. Negeri Wu terpaksa bersekutu dengan negeri Shu, dan bertentang dengan pasukan Wei di selatan Sungai Yangtze.

Askar pasukan Wei kebanyakannya dari bahagian utara dan tidak pandai berperang dalam air. Oleh itu, Cao Cao mengerahkan Cai Mao dan Zhang Yun yang pernah menjadi jeneral pasukan air tentera Wu. Penasihat Cao Cao, Jiang Gan pernah menjadi rakan sekelas seorang ketua pasukan Wu, Zhou Yu. Maka, Cao Cao mengutuskan Jiang Gan untuk memujuk Zhou Yu supaya belot. Pada ketika itu, Zhou Yu sedang memikirkan pelan untuk bertentang dengan tentera negeri Wei.

Dalam jamuan menyambut Jiang Gan, jeneral pasukan Wu, Huang Gai berpura-pura memarahi Zhou Yu, lalu Zhou Yu menghukum Huang Gai dengan keras. Maka, Jiang Gan terpedaya, lalu memujuk Huang Gai supaya tunduk. Zhou Yu juga menipu Jiang Gan dengan mengatakan bahawa Cai Mao dan Zhang Yun ialah perisiknya.

Jiang Gan menyampaikan maklumat tersebut kepada Cao Cao. Cao Cao marah sekali dan segera membunuh Cai Mao dan Zhang Yun. Tapi, beliau sudah kehilangan dua orang tenaga utama untuk melatih pasukannya tentang perang air. Semasa itu, penasihatnya yang terkenal Pang Tong mencadangkan supaya menyambung semua kapal agar kapal-kapal tersebut tidak bergoyang lagi. Cao Cao menerima nasihat itu.

Pada waktu itu, Huang Gai, Jeneral Negeri memaklumkan kepada Cao Cao bahawa dia sangat benci kepada Zhou Yu, dan bersedia menyerah diri. Dia akan membawa askar dan bahan keperluan kepada Cao Cao.

Jadi, pada suatu hari, Huang Gai membawa 10 buah kapal yang memuat kayu kering yang direnjis dengan minyak dan dilitupi kain. Cao Cao menyangka Huang Gai datang untuk menyerah diri, maka dia langsung tidak bersedia. Sewaktu kapal Huang Gai sampai hampir dengan kapal Cao Cao, Huang Gai terus membakar kayu dlaam kapalnya dan kapal yang terbakar itu terus melanggar kapal pasukan Cao Cao. Dan kapal pasukan Cao Cao yang saling bersambung itu semuanya ranap terbakar, dan Cao Cao terpaksa melarikan diri dari kapalnya. Cao Cao menyedari muslihat itu dan berasa sangat kesal.


Sebenarnya, Cao Cao ialah jeneral yang banyak pengalaman. Jika Zhou Yu hanya menggunakan satu taktik sahaja, pasti ia tidak dapat mengalahkan Cao Cao. Tetapi, dia menggunakan taktik rantai, dan akhirnya berjaya mengalahkan pasukan Cao Cao.

Berita:
Berita Galeri
Pelancongan:
Destinasi Mempesona Tarikan Bandar Warisan Budaya Melancong Bersama Editor Panduan Pelancong Galeri Majalah
Kebudayaan:
Budaya Tradisi Cerita Purba Tokoh Tersohor Opera Alat Muzik Klasik Kraf Tangan Pakaian Tradisi
Santai:
Makanan Hiburan Kesihatan Sukan
Sinar Islam:
Masjid Budaya Islam Etnik Minoriti Restoran Halal
Video:
Video
China ABC:
China ABC
Belajar Mandarin:
Belajar Mandarin
江西时时彩jxssc1059 黑龙江时时彩中奖率 时时彩后一计划 内蒙古时时彩网站 重庆时时彩怎么杀号 时时彩平台注册送钱啦
优游时时彩平台注册 红树林平台登陆地址 时时彩平台总代 时时彩最大的平台代理 网上玩的时时彩靠谱吗 时时彩ws信用盘源码
四季彩平台 时时彩平台冻结资金 四季彩平台代理 时时彩伯爵2平台 极速时时彩是黑平台吗 重庆时时彩可以作弊吗
快三走势图今天 江西时时彩2015年1月1日开奖号 吉林时时彩走势图开奖结果查询 重庆时时彩平台稳赚 内蒙古时时彩中奖金额 保山时时彩走势图