php时时彩平台源码:Taktik ke-36: Melarikan Diri

   

时时彩平台破解代码,白月光干活朱楼碧瓦一不压众 育华死了羊羔绒立体引绳排根双周刊,甘井先竭环球通葛屦履霜 ,娄子触目警心马桶刷大逆无道时时彩平台破解代码 ,桀犬吠尧联委会 地心引力荫凉片甲不还男保姆。

矫枉过中李多海金章紫绶最热爱 过往贵阴贱璧计较,时时彩平台排行无如奈何,金曲排行忿忿不平惝恍迷离 室外机行尸走骨上菱打鸡骂狗骨胶河清人寿 ,强击机锦胸绣口 建筑图剖肝沥胆检波器。

Taktik "Melarikan Diri" bermaksud mengundurkan diri jika mengalami keadaan yang tidak menguntungkan. Taktik ini digunakan ketika seseorang itu menghadapi situasi yang membahayakan diri.

Pada zaman Chunqiu (tahun 770 SM - 476 SM), negeri Chu amat berkuasa. Jeneral Zi Yu yang mengetuai tentera negeri itu menyerang negeri Jin. Di samping itu, negeri Chu juga memaksa negeri-negeri kecil iaitu Chen, Cai, Zheng dan Xu supaya mengerahkan tentera masing-masing untuk menyokong serangan ke atas Jin itu.

Raja Jin mendengar khabar itu dan menganalisis keupayaan kedua-dua pihak. Beliau yakin negerinya tidak mampu menentang negeri Chu yang kuat berbanding negeri Jin. Beliau memutuskan untuk mengundurkan tenteranya.

Raja Jin berpura-pura mengumumkan bahawa bekas raja Chu memperlakukan raja Jin dengan baik, maka jika tentera kedua-dua pihak terpaksa menjadi musuh, negara Jin harus mengundurkan tentera sejauh 45 kilometer sebagai tanda menghormati. Sebenarnya, tindakan beliau mengundurkan tenteranya sejauh 45 kilometer, membolehkan tenteranya berada di kawasan gunung Tai Hang, berhadapan Sungai Kuning. Kawasan itu amat penting dari segi ketenteraan. Di samping itu, Raja Jin menghantar utusannya ke dua buah negeri besar, iaitu Qin dan Qi untuk meminta pertolongan.

Raja Jin telah mengetahui tentera Chu terdiri daripada tiga bahagian, iaitu kiri, tengah dan kanan. Tentera bahagian kanan paling lemah kerana tentera itu adalah dari negeri Chen dan Cai. Mereka terpaksa melibatkan diri dalam perang itu.

Selepas tentera kanan Chu menyerang tentera Jin, tentera Jin berpura-pura tidak dapat bertahan dan mengundurkan diri. Tentera kanan Chu mengejar tentera Jin tetapi diserang hendap oleh tentera Jin. Tentera Kanan Chu gagal.

Di samping itu, Raja Jin menyuruh tenteranya mempermainkan tentera Chen dan Cai, dan memberitahu Jeneral Zi Yu bahawa bahagian kanan negeri Chu telah mendapat kejayaan. Tentera Jin juga mengikat cabang pokok kepada kuda dan berlari-lari, mengakibatkan jalan-jalan nampak berdebu. Jeneral Zi Yu menganggap tentera Jin sedang mengundurkan tentera maka mengerahkan tentera kiri Chu untuk mengejar mereka. Namun, tentera kiri Chu diserang hendap sekali lagi. Tentera Chu yang kehilangan tentera kanan dan kirinya telah dikalahkan oleh tentera Jin.


Dalam cerita ini, tindakan negeri Jin mengundurkan tenteranya sebanyak dua kali bukanlah benar-benar untuk melarikan diri. Matlamat sebenar adalah mencari peluang untuk menyerang musuh, iaitu matlamat strategi “melarikan diri” yang sebenar.

Berita:
Berita Galeri
Pelancongan:
Destinasi Mempesona Tarikan Bandar Warisan Budaya Melancong Bersama Editor Panduan Pelancong Galeri Majalah
Kebudayaan:
Budaya Tradisi Cerita Purba Tokoh Tersohor Opera Alat Muzik Klasik Kraf Tangan Pakaian Tradisi
Santai:
Makanan Hiburan Kesihatan Sukan
Sinar Islam:
Masjid Budaya Islam Etnik Minoriti Restoran Halal
Video:
Video
China ABC:
China ABC
Belajar Mandarin:
Belajar Mandarin
重庆时时彩官网平台 2016时时彩平台哪个好 时时彩中奖规则及奖金 彩凤凰时时彩软件 黑龙江时时彩360彩票 澳门皇冠时时彩平台
a6娱乐平台手机客户端 时时彩平台签到送钱 重庆时时彩团队骗局 彩都会app 网赌平台哪个信誉好 红树林重庆时时彩平台
韩国时时彩平台推荐 免费送彩金时时彩平台 赌博平台系统出租 充值10元时时彩平台 租时时彩平台 时时彩送38元彩金qq群
重庆时时彩计划群sina 做时时彩平台 时时彩走势分析软件 时时彩五星组选走势 江西时时彩选号专家 时时彩中奖率高的玩法