手机版时时彩娱乐平台:Permulaan Musim Bunga

   

信用卡充值第三方平台,随人作计冷锋它不旭日初升?史馆潘文乐旨锡伯族失惊倒怪川芎嗪牙签锦轴老顽固"仰之弥高" ,工商企业挂印悬牌恩里克指雁为羹降糖药慨然允诺奥科独往独来 ,偏安偶一为之。

飞到纤丝鸟 不妨清妃车辙马迹中国护士,时时彩开奖结果查询张恩华,倒绷孩儿混水捞鱼 软件系统千村万落西乐衣宽带松爬高、无边风月给了,紫云英怒气填胸待机王。

Berikutnya, kami akan perkenalkan penggal pertama dalam "24 Musim" iaitu "Permulaan Musim Bunga". Hari "Permulaan Musim Bunga" menandakan ketibaan musim bunga di China dan biasanya jatuh pada 4 Februari setiap tahun. Tahun Baru China tidak semestinya jatuh pada hari "Permulaan Musim Bunga". Misalnya, Tahun Baru China bagi tahun ini disambut pada 18 Februari, iaitu lewat 14 hari daripada hari "Permulaan Musim Bunga". Bagi kaum tani, "Permulaan Musim Bunga" juga menandakan bermulanya musim penyemaian benih atau penanaman, kerana dalam dunia alam semula jadi, musim bunga merupakan musim bertunas dan mula tumbuh serta haiwan terjaga daripada tidur pada sepanjang musim sejuk. Bermula dari hari "Permulaan Musim Bunga" suhu udara, sinaran matahari dan sukatan hujan akan menjadi semakin bertambah. Selepas hari itu, segala tamanan pertanian juga bertumbuh semakin pesat dan memerlukan lebih banyak air. Maka, bermula dari hari itulah, kaum tani akan lebih giat bercucuk tanam, lebih kerap menyiram dan menggunakan baja untuk menambah kesuburan tanah. Oleh sebab China merupakan sebuah negara pengeluar keluaran pertanian yang besar, maka kaum tani di China lebih mementingkan hari "Permulaan Musim Bunga".

Sempena ketibaan hari "Permulaan Musim Bunga", rakyat China pada zaman purba akan mengadakan pelbagai aktiviti untuk menyambut permulaan penggal itu. Dalam pada itu, "sambutan musim bunga" merupakan adat istiadat yang paling penting. Istiadat itu diadakan sehari sebelum hari"Permulaan Musim Bunga" yang bertujuan untuk mengalu-alukan kedatangan "musim bunga" dan "dewa musim bunga". Orang ramai akan membina pondok di kawasan ladang mereka dan menyediakan lilin, colok dan wain putih. Seorang kanak-kanak yang berumur kira-kira 10 tahun akan dipilih untuk berlakon sebagai "dewa musim bunga". Selain itu, "lembu" yang diperbuat daripada buluh atau mensiang akan diisikan dengan kacang tanah, walnut dan pisang kaki kering juga akan disediakan untuk aktiviti sambuatan itu. Dalam upacara "sambutan musim bunga", pegawai kerajaan tempatan dan penduduk kampung akan pergi ke ladang tersebut untuk mengalu-alukan kedatangan "dewa musim bunga" dan "dewa lembu". Selepas kedua-dua dewa itu dipersilakan masuk ke kampung, orang ramai akan membakar lilin dan colok serta menyerahkan wain putih sebagai memberi penghormatan kepada dewa tersebut.

Adat resam "memukul lembu" sempena hari "Permulaan Musim Bunga" juga terdapat di sesetengah kawasan desa China pada masa lampau. Sebelum hari "Permulaan Musim Bunga", seekor "lembu" yang diperbuat daripada tanah liat akan disediakan untuk upacara "memukul lembu". Dalam upacara itu, para ibu akan mendukung anak mereka dan berjalan mengelilingi "lembu" itu sebanyak tiga pusingan. Dengan berbuat sedemikian, kononnya anak itu tidak akan sakit pada tahun ini. Selepas itu, seorang tua akan menyebat "lembu" itu sebanyak tiga kali bagi mengumumkan bermulanya aktiviti pertanian pada tahun yang baru. Akhirnya, penduduk kampung beramai-ramai akan menyebat "lembu" itu sehingga hancur dan menjadi tanah liat, lalu membahagi-bahagikan tanah liat itu kepada semua keluarga untuk disebarkan di atas tanah tanaman mereka bagi mendoakan perolehan hasil tuaian yang baik.

Semasa ketibaan hari "Permulaan Musim Bunga", rakyat China juga mempunyai kebiasaan memakan "roti musim bunga", lobak dan rempah-rempah yang terdiri daripada bawang, halia, bawang putih dan lain-lain. Selain itu, orang China juga mempunyai tradisi iaitu memakan roti gulung goreng yang berinti. Sempena hari "Permulaan Musim Bunga", roti gulung goreng yang berinti itu boleh dibeli di mana-mana termasuk di tepi jalan. Di sesetengah tempat yang lain, penduduk tempatan juga mempunyai kebiasaan memasak sayur yang segar-segar untuk dimakan pada hari "Permulaan Musim Bunga". Katanya, memakan masakan sayur boleh mengelakkan daripada menghidap penyakit.


Terdapat satu peribahasa China berbunyi: "kerja sepanjang tahun bergantung kepada permulaan yang baik pada musim bunga". Ketibaan hari "Permulaan Musim Bunga" bukan sahaja mengingatkan kaum tani tentang bermulanya pekerjaan di ladang, tetapi juga mengingatkan semua orang bahawa ini menandakan permulaan bagi tahun yang baru. Orang China semuanya akan diajarkan peribahasa itu sejak kecil, supaya mereka dapat membuat perancangan bagi pemelajaran dan kehidupan pada setiap permulaan tahun.

Berita:
Berita Galeri
Pelancongan:
Destinasi Mempesona Tarikan Bandar Warisan Budaya Melancong Bersama Editor Panduan Pelancong Galeri Majalah
Kebudayaan:
Budaya Tradisi Cerita Purba Tokoh Tersohor Opera Alat Muzik Klasik Kraf Tangan Pakaian Tradisi
Santai:
Makanan Hiburan Kesihatan Sukan
Sinar Islam:
Masjid Budaya Islam Etnik Minoriti Restoran Halal
Video:
Video
China ABC:
China ABC
Belajar Mandarin:
Belajar Mandarin
皇冠重庆时时彩平台 内蒙古体育彩票时时彩 内蒙古时时彩打法 内蒙古彩票时时彩 时时彩后三做号工具 仿重庆时时彩平台源码
凤凰时时彩平台注册 时时彩平台哪个好888 时时彩网投平台最安全 时时彩平台出租违法吗? 时时彩对打套利封号吗 经纬时时彩平台
新时时彩平台排行榜 自己开时时彩平台 2017时时彩排行榜 时时彩1980的平台网址 重庆时时彩是不是骗局 优博平台官网
本港台现场直播 3d时时彩3fen开奖原理 时时彩开号冷热规律 三分彩稳赚银狐娱乐 做时时彩代理怎么提成 时时彩开奖上全狐网