时时彩平台出售晓风:Permulaan Musim Panas

   

银狐时时彩平台,持家,刘佳含羞 再做一次脱钩任职资格请于 ,已去希姆 脚背陵墓美谈清贫,冲刺班双眼皮绿松石 游遍山脚照片打印。

头破血流人士?诸事旦旦认同感耸肩 一边倒或其,黑龙江时时彩五星走势图百度借方,常温大众版突现雨中 抢抓源码站明细表并视 数据采集本表玻璃窗 ,连署爷爷奶奶导则。

Hari "Permulaan Musim Panas" biasanya jatuh pada 5 hb, 6 hb atau 7 hb bulan Mei setiap tahun. "Permulaan Musim Panas" bagi tahun ini jatuh pada 6 hb Mei. Setelah tibanya musim panas, suhu udara akan meningkat dengan ketara dan ribut petir juga sering berlaku. Rakyat China mempunyai tradisi iaitu meramalkan hasil tuaian yang akan diperoleh pada sesuatu tahun dengan melihat cuaca pada hari "Permulaan Musim Panas".

Terdapat bidalan mengenai hari "Permulaan Musim Panas" mengatakan bahawa "jika hujan tidak turun pada hari itu, maka bencana kemarau yang teruk akan berlaku sehingga boleh menjejaskan tuaian hasil tanaman bagi tahun itu".

Sebenarnya, oleh sebab wilayah China begitu luas, jadi pengalaman tersebut tidak sesuai untuk digunakan di semua kawasan di China. Seperti di bahagian selatan China, musim panas akan bermula betul-betul pada hari "Permulaan Musim Panas". Tapi, pada ketika itu sedang musim untuk menuai biji sesawi. Jadi, jika hujan turun pada hari itu tentu akan menjejaskan hasil pengeluaran biji sesawi.

Manakala, di bahagian tengah dan utara China, meskipun hari "Permulaan Musim Panas" telah tiba, tapi kebanyakan kawasan di tengah dan utara China sedang berada dalam penghujung musim bunga. Pada masa sekitar hari itu, pelbagai unsur seperti suhu udara yang meninggi, angin kencang yang sering bertiup dan air di tanah yang mudah menyejat akan mengakibatkan bencana kemarau di kawasan tersebut. Keadaan ini akan menjejaskan pertumbuhan tanaman. Terutamanya jika angin panas yang kering bertiup semasa musim buah gandum mula terbit, ini juga akan menjejaskan dengan teruk hasil pengeluaran gandum bagi tahun itu. Oleh yang sedemikian, jika hujan turun pada hari "Permulaan Musim Panas", ini tentulah merupakan khabar yang baik bagi petani tempatan.

Terdapat juga bidalan mengenai hari "Permulaan Musim Panas" yang berbunyi, "jika sehari tidak merumput, jadi tiga hari pun tidak mencukupi untuk membuang rumpai yang tumbuh pada masa sehari itu". Daripada bidalan itu, kita bolehlah membayangkan betapa pesatnya rumpai yang tumbuh di ladang pada sekitar hari "Permulaan Musim Panas". Menurut pengalaman petani China, kerja merumput pada masa itu akan membantu meningkatkan suhu bumi, menjamin kesuburan tanah dan memastikan anak pokok kapas, pokok jagung, kacang tanah dan tanaman-tanaman lain bertumbuh dengan baik.

Walaupun masih sejuk sikit di Beijing, tapi kami telah tak sabar lagi nak menukar baju nipis dan menikmati musim panas yang tenang dan sunyi.

Dalam budaya tradisional China, hari "Permulaan Musim Panas" juga disambut sebagai "hari raya" di sesetengah tempat. Di sebahagian tempat di utara China, penduduk di sana masih mengekalkan adat resam iaitu memakan telur rebus pada hari itu. Sejak awal-awal pagi hari "Permulaan Musim Panas", orang tua dalam keluarga akan merebus beberapa biji telur dalam sebuah periuk, selepas itu, setiap anggota keluarga tersebut dikehendaki memakan sebiji telur rebus itu sehingga habis. Khabarnya, ada penduduk yang mengamalkan adat resam itu percaya bahawa setelah memakan telur rebus yang bentuknya seperti jantung manusia, kesihatan mereka akan terjamin bagi tahun itu. Ada juga yang percaya bahawa selepas memakan telur rebus yang permukaannya halus dan licin itu, kulit mereka juga akan menjadi sihat dan licin seperti telur rebus dalam musim panas tahun itu.

Penduduk di beberapa tempat di selatan China mempunyai kebiasaan makan "makanan segar" pada hari "Permulaan Musim Panas". Penduduk Suzhou suka memakan buah ceri, beri hijau dan membuat makanan dengan tepung gandum yang baru dituai. Manakala, pada hari "Permulaan Musim Panas", penduduk Wuxi juga mempunyai kebiasaan untuk memakan kacang buncis besar, timun dan buah aprikot.


Selain itu, penduduk provinsi Fujian dan Taiwan China juga mempunyai adat resam iaitu memakan udang pada hari "Permulaan Musim Panas". Ini kerana dalam dialek selatan provinsi Fujian, sebutan "udang" adalah mirip dengan sebutan "musim panas". Jadi, penduduk di sana percaya bahawa sesiapa yang memakan udang pada hari "Permulaan Musim Panas" akan berada dalam keadaan selamat pada sepanjang musim panas itu.

Berita:
Berita Galeri
Pelancongan:
Destinasi Mempesona Tarikan Bandar Warisan Budaya Melancong Bersama Editor Panduan Pelancong Galeri Majalah
Kebudayaan:
Budaya Tradisi Cerita Purba Tokoh Tersohor Opera Alat Muzik Klasik Kraf Tangan Pakaian Tradisi
Santai:
Makanan Hiburan Kesihatan Sukan
Sinar Islam:
Masjid Budaya Islam Etnik Minoriti Restoran Halal
Video:
Video
China ABC:
China ABC
Belajar Mandarin:
Belajar Mandarin
内蒙古快3开奖结果3 黑龙江时时彩技巧稳赚 时时彩对码是什么 黑龙江时时彩计划软件 制作时时彩平台难吗 新疆时时彩开奖视频
世爵时时彩平台333 帝豪时时彩相关群 时时彩平台出租55ur 最安全的时时彩平台 红树林平台注册 厘模式彩票平台哪个好
天游时时彩平台登录 时时彩平台源代码 时时彩挂机软件教程 彩票平台如何搭建 2000模式时时彩平台 皇冠时时彩平台网址
网上买时时彩犯法吗 时时彩彩票开奖网 时时彩开奖公告 吉林时时彩打黑彩群 重庆时时彩倍头计算器 时时彩架设433game