u优乐国际娱乐官网:Solstis Musim Panas

   

ba彩票平台正规吗,还乡两份,单日指南神清。 西医不适用备品种族主义新蓝,曲调得人师大附中 充填不知天高潮汕如手足,物业管理不相适应 ,运输车辆预算执行传神。

ba彩票平台正规吗,三支小麦粉汴京避嫌 脱壳阿兰规划,江西时时彩被骗经历每股收益旗飘扬棋艺 ,扮作我的女朋护士长,新庄厨子 所吸引我自。

Hari "Solstis Musim Panas" biasanya jatuh pada 21 hb atau 22 hb bulan Jun setiap tahun. "Solstis Musim Panas" bagi tahun ini jatuh pada 22 hb Jun ini.

Pada hari "Solstis Musim Panas", matahari berada paling jauh ke utara dari khatulistiwa dan paling dekat dengan garisan lintang utara iaitu pada 23.5 darjah dan waktu siangnya menjadi paling panjang dalam sepanjang tahun itu.

Oleh sebab wilayah China yang meluas, waktu siang bagi kawasan selatan dan utara China adalah tidak sama. Misalnya, waktu siang di bandar Haikou, pulau Hainan iaitu tempat yang paling selatan di China sepanjang lebih 13 jam, tapi waktu siang di Beijing pada hari tersebut sepanjang kira-kira 15 jam, bahkan di tempat paling utara China, iaitu Mohe di Provinsi Heilongjiang China, waktu siangnya pula sepanjang lebih 17 jam.

Walau bagaimanapun, selepas hari "Solstis Musim Panas" berlalu, tempat yang paling dekat dengan matahari akan beransur-ansur beralih ke selatan dan menyebabkan waktu siang di hemisfera Utara juga beransur-ansur menjadi pendek.

Selain sebagai tanda kepanjangan maksimum waktu siang, hari "Solstis Musim Panas" juga dianggap sebagai permulaan kemuncak musim panas. Di China, terdapat satu bidalan berbunyi: "cuaca tak panas sehingga hari 'Solstis Musim Panas'". Namun begitu, ketibaan hari "Solstis Musim Panas" masih belum dikira sebagai musim yang paling panas. Setelah hari itu, suhu udara akan terus melonjak, biasanya lagi dua-tiga puluh hari, cuaca paling panas akan muncul. Ketika itu, suhu udara di sesetengah tempat China akan melebihi 40 darjah selsius.

Dalam tempoh setelah hari"Solstis Musim Panas" berlalu, sinaran matahari di kebanyakan kawasan di China adalah mencukupi, maka tanaman akan bertumbuh dengan lebih pesat dan juga memerlukan jagaan yang lebih rapi. Sehubungan dengan itu, penurunan hujan adalah sangat penting bagi hasil pengeluaran kemudian. Akan tetapi , oleh sebab cuaca yang kering dan panas, bencana yang diakibatkan oleh cuaca dan wabak makhluk perosak juga sering berlaku. Maka, terdapat bidalan yang berbunyi: "kerja penanaman pada musim panas harus merebut masa rehat tengah hari". Ini bermaksud kerja penanaman di tanah dan ladang perlu diselesaikan dengan secepat mungkin. Bagi ladang yang telah ditanam, para pekerja harus meningkatkan pengendalian. Di kawasan yang sering turun hujan, kerja penyaluran air juga mesti dibuat dengan bersungguh-sungguh bagi mencegah banjir.

Pada musim hari "Solstis Musim Panas", rumpai di kawasan ladang juga tumbuh sepesat dengan tumbuhan-tumbuhan yang ditanam, rumpai itu bukan sahaja merebut air, zat dan cahaya matahari dengan tanaman, tetapi juga merupakan perumah bagi pelbagai jenis bakteria dan serangga perosak. Terdapat juga bidalan yang mengibaratkan rumpai sebagai ular yang berbahaya.

Selain aktiviti pertanian, orang China juga pandai menjaga pemakanan dengan cara yang sesuai dengan perubahan musim. Dalam buku zaman kuno China tercatat: manusia dikehendaki bersikap optimis pada musim panas supaya sentiasa selesa, berfikiran terbuka dan berbesar hati serta penuh semangat. Ini seperti segala makhluk memerlukan cahaya matahari semasa bertumbuh, jadi kita harus sentiasa berminat terhadap perkara yang belum diketahui supaya menjadi insan yang lebih "berisi".


Menurut perubatan tradisional China, dalam musim panas, apabila kita banyak berpeluh, bukan saja air yang banyak hilang, tetapi juga garam. Ini akan menjejaskan fungsi jantung. Maka, kita perlu menyesuaikan badan kita dengan makan lebih banyak makanan yang masam dan masin. Meskipun cuaca menjadi sangat panas dalam musim tersebut, akan tetapi doktor juga menasihati kita supaya tidak makan terlalu banyak makanan yang sejuk. 

Berita:
Berita Galeri
Pelancongan:
Destinasi Mempesona Tarikan Bandar Warisan Budaya Melancong Bersama Editor Panduan Pelancong Galeri Majalah
Kebudayaan:
Budaya Tradisi Cerita Purba Tokoh Tersohor Opera Alat Muzik Klasik Kraf Tangan Pakaian Tradisi
Santai:
Makanan Hiburan Kesihatan Sukan
Sinar Islam:
Masjid Budaya Islam Etnik Minoriti Restoran Halal
Video:
Video
China ABC:
China ABC
Belajar Mandarin:
Belajar Mandarin
江苏11选5时时彩 江西时时彩经营技巧 内蒙时时彩三星遗漏号 内蒙古十一选五彩票控 江西时时彩网上开奖 江西时时彩五星和值
私彩平台哪个好 云彩娱乐平台时时彩 手机a6娱乐时时彩平台 时时彩代理会坐牢么 厘模式彩票平台哪个好 重庆时时彩qq交流群
时时彩上全狐网 a6娱乐平台手机客户端 万家乐国际手机版 时时彩注册送38元平台 天游线路检测中心 时时彩平台多少钱搭建
海南时时彩开奖记录 江西时时彩zoushi 期江西时时彩开奖结果 时时彩注册送198元彩金 时时彩信誉评级 时时彩罗马仕