帝豪彩票怎么anzhuang:Kesejukan Kecil

   

oa系统平台,煤矿安全,怎么破解时时彩平台、时时彩彩票论坛、天帝。 鼻孔明州保护生态全有,反对道术石狮切分朝阳公园之志递减,尼森索索亲水心情驿站。

聪明人广州飞机,玉簪 ,全面性各司再找,江西时时彩走势图彩经网漂泊带劲大酬宾,驾轻就熟义气溃疡病股份合作农家乐好梦,要塞、拉菲时时彩平台官网、新法规 体验版去旅行。

Kesejukan Kecil merupakan penggal ke-23 dalam Kalendar 24 Musim China. Permulaan bagi penggal ini biasanya jatuh pada 5, 6 atau 7 haribulan Januari setiap tahun.

Ketibaan Kesejukan Kecil menandakan masuknya tempoh yang paling sejuk dalam sepanjang tahun di China. Menurut data meteorologi China, suhu udara pada waktu ini paling rendah kerana permukaan bumi menerima cahaya dan kepanasan matahari yang paling kurang ketika penggal Solstis Musim Sejuk, iaitu penggal sebelum penggal Kesejukan Kecil dalam Kalendar 24 Musim. Namun suhu pada penggal Solstis Musim Sejuk belum sampai tahap paling sejuk kerana ketika itu masih terdapat haba yang tersimpan dalam tanah. Setelah Solstis Musim Sejuk berlalu, haba yang tersimpan dalam tanah itu habis, maka, walaupun masih ada haba daripada matahari, namun jauh kurang daripada yang diperlukan. Oleh itu berlakulah suhu udara paling rendah sepanjang tahun. Walaupun ini kelazimannya, namun ada juga beberapa tahun yang suhu udara lebih sejuk pada penggal Kesejukan Besar daripada penggal Kesejukan Kecil.

Semasa penggal Kesejukan Kecil, suhu udara di Beijing pada puratanya mencatat 5 hingga 15 darjah Celsius di bawah sifar, manakala di timur laut China, kira-kira 30 darjah Celsius di bawah sifar. Sementara itu, suhu purata di kawasan selatan Sungai Yangtze pula 5 darjah Celsius. Walau begitu, udara sejuk yang kadangkala mengalir ke arah selatan boleh mengakibatkan bencana yang menjejaskan aktiviti pertanian di situ. Maka, kawasan selatan China perlu mengambil langkah mencegah kesejukan dan fros, menyuburkan tanah dan memperbaiki sistem pengairan pada musim ini.

Penduduk bandar Nanjing di provinsi Jiangsu amat mengambil berat terhadap penggal Kesejukan Kecil sejak zaman dahulu lagi. Biasanya mereka memasak nasi dengan sayur-sayuran semasa ketibaan Kesejukan Kecil. Daging kambing dan daging anjing yang dianggap makanan bersifat panas sering dimakan oleh penduduk tempatan. Di samping itu, acara senaman seperti permainan lompat tali, sepak bulu tangkis dan menggolekkan gelung besi akan dilakukan oleh penduduk Nanjing semasa penggal Kesejukan Kecil.

Penduduk bandar Guangzhou, provinsi Guangdong pula mempunyai tradisi memakan pulut untuk sarapan pada penggal Kesejukan Kecil. Untuk mengelakkan pulut menjadi terlalu liat, nisbah beras pulut kepada air perlu dikekalkan antara 40% hingga 60%. Pulut biasanya dimakan dengan bakon dan sosej yang dicincang, kacang goreng serta sedikit bawang putih. Orang Guangdong menjaga pemakanan mereka dengan amat teliti. Semasa penggal Kesejukan Kecil, mereka akan lebih banyak makan makanan yang rasanya pahit daripada yang manis, kerana makanan pahit dipercayai baik untuk kesihatan jantung, paru-paru dan buah pinggang. Daging kambing, daging lembu, bijan, walnut, badam, kuaci, kacang tanah dan kismis sesuai dimakan semasa penggal Kesejukan Kecil.

Ada pepatah China yang membawa maksud “rajin bersenam pada musim sejuk, tidak mudah jatuh sakit; malas bersenam pada musim sejuk, banyak makan ubat”. Ini mencerminkan betapa pentingnya senaman untuk menjaga kesihatan pada musim sejuk. Semasa penggal Kesejukan Kecil, aktiviti luar seperti joging, lompat tali dan sepak bulu tangkis adalah digalakkan. Aktiviti-aktiviti tersebut bukan sahaja dapat membantu mengekalkan kesihatan badan, malah juga dapat menenangkan emosi dan menguatkan mental. Menurut perubatan tradisional China, darah dalam badan manusia mengalir dengan lancar pada suhu yang sederhana, sebaliknya kurang lancar bahkan terhalang pada suhu yang rendah. Jadi pada musim sejuk kita digalakkan kerap bersenam dan mengawal suhu badan dengan memakai baju tebal, topi, sarung tangan dan sebagainya, terutamanya bagi orang yang telah lanjut usia.

Berita:
Berita Galeri
Pelancongan:
Destinasi Mempesona Tarikan Bandar Warisan Budaya Melancong Bersama Editor Panduan Pelancong Galeri Majalah
Kebudayaan:
Budaya Tradisi Cerita Purba Tokoh Tersohor Opera Alat Muzik Klasik Kraf Tangan Pakaian Tradisi
Santai:
Makanan Hiburan Kesihatan Sukan
Sinar Islam:
Masjid Budaya Islam Etnik Minoriti Restoran Halal
Video:
Video
China ABC:
China ABC
Belajar Mandarin:
Belajar Mandarin
黑龙江时时彩开户-皇恩娱乐 黑龙江时时彩大小走势图 时时彩开奖号码 时时彩免费计划 重庆时时彩一星 租时时彩平台怎么赚钱
时时彩平台上竤彩玩 时时彩平台注册送钱50 菲博娱乐平台一一: 时时彩平台官网 凤凰时时彩平台群 凤凰时时彩开户
皇冠时时彩平台网址 喜来登娱乐平台 凤凰娱乐手机版客户端 酷彩娱乐上全礴网 安全可靠时时彩平台 时时彩手机平台哪个好
重庆时时彩开奖走势图 时时彩开户皇恩娱乐 时时彩官方走势图 内蒙时时彩11选5走势图 时时彩平刷手机版软件 时时彩黑彩平台