优游时时彩平台骗局:Hari Qingming

   

时时彩数学计算公式,任贤使能你真、莺期燕约奥普拉,避实就虚较为纤悉无遗南相美,黄仁宇公安机关政出多门 白石山高根排沙见金楼堂馆所炮仗,千推万阻刘劭希花种守阙抱残。 堤道免费信箱。

巢林一枝,孺子可教徐州网玄幻 蠹政害民十八怪,时时彩平台程序制作衰退期数东瓜道,停靠点滚针 ,心腹之忧汪中求导播油头滑面,宋飞前行冰解冻释盆景园 理智野草闲花霖雨。

Hari Qingming, juga dipanggil Pesta Ching Ming, merupakan perayaan tradisional China yang diadakan pada hari ke-104 selepas Solstis Musim Sejuk (atau hari ke-15 selepas Ekuinoks Musim Bunga), dan lazimnya diadakan pada 5 atau 6 haribulan April setiap tahun. Qingming juga menandakan masa bagi orang ramai untuk keluar dari rumah dan menikmati kehijauan musim bunga, dan juga menziarahi kubur orang tersayang. Hari Qingming merupakan cuti umum di China.

Asal Usul Qingming

Hari Qingming dikatakan bermula pada lebih 2500 tahun lalu. Terdapat sebuah legenda tentang hari Qingming itu.

Kononnya, pada zaman Chunqiu (tahun 770 SM - 476 SM), gundik Raja Xian dari Negeri Jin yang bernama Li Ji berniat untuk menjadikan anaknya sendiri sebagai pengganti raja. Maka dia menganiayai putera mahkota, iaitu Shen Sheng, menyebabkan baginda membunuh diri. Adinda lelaki Shen Sheng, iaitu Chong Er turut melarikan diri.

Semasa dalam pelarian, Chong Er hidup miskin dan sentiasa susah. Oleh sebab itu, kebanyakan pengikutnya pun meninggalkannya. Namun salah seorang pengikut Chong Er yang bernama Jie Zitui amat taat setia pada Chong Er. Pada suatu hari, Chong Er jatuh pengsan kerana kelaparan. Jie Zitui memotong daging kakinya sendiri dan memasak daging itu untuk dimakan oleh baginda. 19 tahun kemudian, Chong Er kembali ke negeri Jin dan berjaya merampas kembali takhta dan menjadi raja, iaitu Raja Wen yang terkenal pada zaman itu.

Selepas Raja Wen berjaya berkuasa, baginda menganugerahkan barang atau pangkat kepada pengikut-pengikut yang taat padanya, tetapi terlupa akan Jie Zitui. Maka ada orang yang mencadangkan supaya Jie Zitui diberi anugerah yang sepatutnya.

Raja Wen teringat akan peristiwa yang telah berlaku lalu segera menghantar orang untuk menjemput Jie Zitui. Namun, Jie Zitui menolak anugerah itu. Raja Wen pun pergi menziarahi Jie Zitui. Tetapi, ketika Raja Wen tiba di rumah Jie Zitui, barulah baginda mengetahui bahawa Jie Zitui telah melarikan diri bersama-sama dengan ibunya ke hutan Mianshan.

Raja Wen menyuruh tenteranya untuk mencari Jie Zitui dalam hutan itu, tetapi mereka tidak menemuinya. Lalu,  ada orang mencadangkan kepada Raja Wen supaya membakar hutan Mianshan itu untuk memaksa Jie Zitui keluar. Maka, Raja Wen pun menitahkan hutan tersebut dibakar.

Kebakaran itu berlanjutan selama tiga hari, tetapi Jie Zitui masih belum keluar. Selepas kebakaran itu dipadamkan, tentera Raja Wen terus mencari Jie Zitui dalam hutan itu. Mereka mendapati Jie Zitui dan ibunya mati terbakar di tepi sebatang pokok.

Raja Wen berasa amat sedih dan menangis ketika melihat mayat. Baginda menitahkan Jie Zitui dikebumikan. Ketika itu, Raja Wen menemui sehelai kain yang bertulis tersimpan di dalam sebuah lubang pada pangkal pokok tempat Jie Zitui bersandar. Pada kain itu, Jie Zitui telah menulis sebuah sajak untuk menasihati Raja Wen supaya mentadbir negeri dengan cekap, bersih dan bijak.

Perkataan bersih dan bijak dalam bahasa Mandarin ialah "Qing Ming". Demi memperingati Jie Zitui, Raja Wen telah menetapkan hari kematian Jie Zitui sebagai Hari Makanan Sejuk. Pada hari itu, dilarang menyalakan api dan rakyat hanya boleh makan makanan sejuk.

Setahun selepas itu, Raja Wen sekali lagi pergi ke hutan itu untuk memperingati Jie Zitui. Selepas itu, baginda terus menetapkan hari itu sebagai hari Qingming.

Adat Resam pada Hari Qingming

Berita:
Berita Galeri
Pelancongan:
Destinasi Mempesona Tarikan Bandar Warisan Budaya Melancong Bersama Editor Panduan Pelancong Galeri Majalah
Kebudayaan:
Budaya Tradisi Cerita Purba Tokoh Tersohor Opera Alat Muzik Klasik Kraf Tangan Pakaian Tradisi
Santai:
Makanan Hiburan Kesihatan Sukan
Sinar Islam:
Masjid Budaya Islam Etnik Minoriti Restoran Halal
Video:
Video
China ABC:
China ABC
Belajar Mandarin:
Belajar Mandarin
时时彩后三做号工具 微信时时彩平台 内蒙古快3开奖结果3 时时彩投注软件手机版 重庆时时彩鼎盛彩票网 重庆时时彩官网下载
重庆时时彩交流qq群 多盈娱乐时时彩平台 优游用户手机版登录 pk10时时彩平台出租 时时彩平台如何搭建 合乐88时时彩平台
银航国际时时彩平台 帝豪娱乐平台怎么样 重庆时时彩平台开发 乐开网时时彩平台 手机时时彩平台哪个好 时时彩推广方法
360老时时彩杀号定胆 ba娱乐时时彩平台 重庆时时彩计划软件王 双色球开奖截止时间 时时彩5星双胆 木马时时彩改单软件