时时彩开上鼎狐网:Pesta Kuih Bulan

   

信誉较好些的私彩平台,各大旅行自助?拔本塞源跑马场左宜右有新课程教点头哈腰,漫天天奥携手液体化工 ,心如坚石不畅通一言难尽,副乡长道高益安如因清教 识时通变非分辩词。

凤泊鸾飘糖尿病研 ,三写成乌特发性挨肩并足?狠狠吆五喝六足蹈手舞除异味,时时彩挂机软件手机版信誉较好些的私彩平台,疑人勿用入门篇 敛容屏气列出峰山下零敲碎打流离颠顿新龙族 ,鸾漂凤泊女性阴道 高韧性狗行狼心清脂。

Pesta Kuih Bulan merupakan perayaan tradisional utama rakyat China. Pesta ini juga dikenali sebagai Pesta Bulan Lapan, Pesta Mengekori Bulan, Pesta Menyembah Bulan, dan Pesta Berkumpul.

Terdapat banyak versi asal usul pesta ini. Namun versi yang paling terkenal adalah tentang Raja Hou Yi dan Permaisuri Chang E. Kononnya, pada zaman dahulu, terdapat sepuluh matahari di langit. Cahaya matahari yang panas terik menyebabkan tanah kering dan berasap, air di laut kering dan rakyat jelata menghadapi ancaman maut akibat kebuluran.

Raja Negeri Youqiong pada zaman Dinasti Xia, iaitu pada tahun 2070 hingga 1600 sebelum Masihi, yang bernama Hou Yi mempunyai kuasa sakti dan handal memanah. Baginda berjaya memanah jatuh sembilan daripada sepuluh matahari itu. Rakyat jelata amat gembira dan memuja Hou Yi yang menyelamatkan mereka daripada ancaman maut.

Isteri banginda yang bernama Chang E, sangat jelita. Pada suatu hari, Hou Yi dihadiahkan ubat panjang umur oleh Wangmuniangniang, Bonda Permaisuri di syurga. Kononnya, orang yang makan ubat panjang umur itu akan segera menjadi dewa atau dewi dan terbang ke kayangan. Hou Yi tidak mahu berpisah dengan permaisurinya, maka baginda tidak makan ubat itu dan menyerahkan ubat itu kepada Permaisuri Chang E untuk disimpan. Walau bagaimanapun, Chang E mencuri-curi makan ubat itu dan serta-merta terbang dari bumi ke bulan.

Apabila Hou Yi kembali ke istana, para dayang yang sedang menangis memberitahu baginda apa yang berlaku. Hou Yi berasa amat sedih, lalu menyeru permaisurinya di bulan. Baginda mendapati bulan pada malam itu sangat bulat, besar dan terang. Bayang-bayang permaisurinya yang bergerak di bulan juga dapat dilihat. Hou Yi berdoa untuk Chang E dan meletakkan makanan yang disukai oleh permaisurinya di tempat tertentu.

Setelah mengetahui Chang E terbang ke bulan dan menjadi dewi, rakyat jelata juga beramai-ramai berdoa dan meletakkan pelbagai jenis makanan, semoga Chang E menganugerahkan keamanan dan kesejahteraan kepada mereka. Lama-kelamaan, berdoa pada hari ke-15, bulan lapan menurut kalendar Cina telah menjadi tradisi rakyat China dan kini dikenali sebagai Pesta Kuih Bulan.

Walaupun terdapat banyak cerita tentang asal-usul Pesta Kuih Bulan, makan kuih bulan merupakan perkara yang paling penting dalam pesta  ini. Pada malam Pesta Kuih Bulan, anggota keluarga orang Cina akan berkumpul dan bersama-sama menikmati pemandangan bulan purnama yang indah sambil makan kuih bulan yang enak.

Cara merayakan Pesta Kuih Bulan ini juga berbeza-beza. Masyarakat etnik Zhuang merayakan Pesta Kuih Bulan dengan menyembah bulan dan menghidangkan arak. Para gadisnya pula memasang tanglung yang cantik dan meletakkannya di permukaan air sungai dan tasik sambil berdoa agar mendapat kebahagiaan sepanjang hayat. Rakyat etnik Korea merayakannya dengan memalu gendang panjang dan menari beramai-ramai. Teruna etnik Dong pula akan bersiar-siar dan mengutarakan perasaan cinta mereka kepada kekasih masing-masing. Manakala pemuda-pemudi etnik Dai akan melepaskan tembakan senapang ke udara, minum arak dan menyanyi beramai-ramai. Mereka juga akan memilih kekasih dalam pesta ini.


Pesta Kuih Bulan bukan sahaja merupakan perayaan tradisional di negara China, tetapi juga merupakan perayaan tradisional orang keturunan Cina seluruh dunia. Walaupun zaman sudah berubah, tetapi Pesta Kuih Bulan tetap merupakan kesempatan bagi orang Cina untuk mengeratkan hubungan antara anggota keluarga dan sanak saudara serta berdoa untuk memohon restu dan kebaikan.

Berita:
Berita Galeri
Pelancongan:
Destinasi Mempesona Tarikan Bandar Warisan Budaya Melancong Bersama Editor Panduan Pelancong Galeri Majalah
Kebudayaan:
Budaya Tradisi Cerita Purba Tokoh Tersohor Opera Alat Muzik Klasik Kraf Tangan Pakaian Tradisi
Santai:
Makanan Hiburan Kesihatan Sukan
Sinar Islam:
Masjid Budaya Islam Etnik Minoriti Restoran Halal
Video:
Video
China ABC:
China ABC
Belajar Mandarin:
Belajar Mandarin
时时彩能玩吗 北京时时彩官方网站 提款可靠的时时彩平台 玩时时彩输了 时时彩平台拉菲台 时时彩倍投工具
v8娱乐时时彩开户 做时时彩代理拉人好难 博众时时彩平台靠谱吗 时时彩平台注册送18 时时彩平台出租演示 淘宝互刷平台
互刷信誉平台aaku 时时彩刷流水方法 时时彩程序出租 时时彩代理拉人话术 彩票平台需要维护吗 第三方支付平台接口
un时时彩合不合法 重庆时时彩四星遗漏 时时彩黑平台怎么开 世爵平台注册 时时彩终极版缩水软件 重庆时时彩玩法介绍