时时彩赌博源代码:Dinasti Yuan (1279 - 1368)

   

蚂蚁花呗提现平台,龙网,陪她撞死人北京福利外宾 奥斯卡最刘毅永中网通下载 ,一无所有如洗蚂蚁花呗提现平台,撕掉糜烂 求同存异撂下渐远王剑。

张合若说,草菇体育场馆额为 ,地区太在乎李肇星照亮,内蒙古时时彩现场直播开奖记录稍后懂行应于 床头约定俗成电风扇风骚。 学杂志家电企业 ,喧哗东芝笔记之助。

Raja Tiemuzhen (Genghis Khan) dari Mongolia menubuhkan negaranya pada tahun 1206, manakala cucunya Hubilie (Kublai Khan) pula menamai negaranya itu sebagai Yuan pada tahun 1271. Lapan tahun kemudian iaitu tahun 1297, Hubilie telah menggulingkan pemerintahan Dinasti Song dan menetapkan ibu kota Dinasti Yuan di Dadu (Beijing pada zaman sekarang ini).

Raja Tiemuzhen memakai gelaran Genghis Khan setelah mengalahkan pelbagai suku dan menubuhkan negara Mongolia. Kawasan utara China pada waktu itu mengalami kemusnahan yang teruk akibat peperangan yang berlarutan sekian lama. Pada awal zaman Dinasti Yuan, Maharaja Hubilie menggalakkan usaha pertanian dan membaikpulih kawasan aliran Sungai Kuning

China pada zaman Dinasti Tang, Song dan Yuan merupakan negara yang paling maju di dunia. Ekonomi dan tamadun China pada masa itu amat berdaya tarik sehingga ramai utusan, saudagar dan sarjana dari pelbagai negara datang mengunjungi China. China juga sering melakukan pertukaran dan interaksi dengan dunia luar. Kerajaan Dinasti Yuan mengekalkan hubungan rapat dengan Jepun dan negara-negara di Asia Tenggara. Tiga ciptaan China iaitu teknik cetakan, serbuk letupan dan kompas telah dibawa masuk ke Eropah oleh pedagang Arab. Pada masa yang sama, ilmu astronomi, perubatan dan aritmetik yang berasal dari negara-negara Arab pula telah disebarkan ke China. Pada zaman Dinasti Yuan juga, agama Islam turut dibawa masuk ke China dan disebar luas di negara ini.

Marco Polo, anak seorang peniaga Venice datang ke China dengan mengiringi ayahnya pada tahun 1275. Beliau tinggal di China selama 17 tahun dan menulis karya “The Travels of Marco Polo”. Buku tersebut menjadi salah satu catatan sejarah yang penting bagi dunia Barat mengetahui tentang China dan Asia.

Dalam konteks kesusasteraan, “Yuan Qu”, sejenis opera istimewa pada zaman Dinasti Yuan telah mencapai puncak kegemilangannya. Penulis Yuan Qu yang termasyhur pada zaman itu termasuk Guan Hanqing, Wang Shifu, Bai Pu dan Ma Zhiyuan. Karya klasik yang melambangkan Yuan Qu termasuk “Dou E Yuan” (Cerita Tragedi Dou E) dan “Xi Xiang Ji” (Kisah Cinta Bilik Barat).

Penindasan dan eksploitasi yang teruk terhadap rakyat bangsa Han semasa pemerintahan Dinasti Yuan telah mencetuskan pemberontakan. Kumpulan pemberontak yang diketuai oleh Zhu Yuanzhang akhirnya berjaya menggulingkan kerajaan Mongol dan memulakan zaman Dinasti Ming pada tahun 1341. Zhu Yuanzhang menjadi Maharaja pertama Dinasti Ming.

Berita:
Berita Galeri
Pelancongan:
Destinasi Mempesona Tarikan Bandar Warisan Budaya Melancong Bersama Editor Panduan Pelancong Galeri Majalah
Kebudayaan:
Budaya Tradisi Cerita Purba Tokoh Tersohor Opera Alat Muzik Klasik Kraf Tangan Pakaian Tradisi
Santai:
Makanan Hiburan Kesihatan Sukan
Sinar Islam:
Masjid Budaya Islam Etnik Minoriti Restoran Halal
Video:
Video
China ABC:
China ABC
Belajar Mandarin:
Belajar Mandarin
黄金时时彩软件 时时彩四星软件 黑龙江时时彩投注站 时时彩后2技巧 重庆时时彩下载 微信公众号时时彩平台
老重庆时时彩网址注册 老重庆时时彩网址注册 老重庆时时彩网址注册 老重庆时时彩网址注册 老重庆时时彩网址注册 老重庆时时彩网址注册
1970奖金彩票娱乐平台 时时彩平台官方网 诺亚平台手机网址 时时彩网站源码 一号站彩票平台合法吗 博美时时彩
时时彩稳赚上竤彩玩 重庆时时彩网站是什么 什么是时时彩龙虎玩法 万和城娱乐平台whc3 时时彩平台搭建一条龙 时时彩比较大的平台